Korićanske stijene: Slika za cijeli život

Bivši pripadnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Banja Luka, kao svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, kazao je da je na toj lokaciji ubijeno “više od 140 civila”.

Dragomir Marković, nekadašnji pripadnik kriminalističke službe CSB-a Banja Luka, prisjetio se odlaska u “julu ili augustu” 1992. godine na Korićanske stijene, gdje je zatekao “veliki broj tijela ubijenih i čahura na putu”.

“Ta slika mi je i danas ostala. Taj prostor je jedan plato sa strmim stijenama, i kada sam stao na ivicu puta, ugledao sam rastinje na kojem su visila tijela muškaraca. Bili su civili različite dobi i bilo ih je sve dokle pogled doseže”, rekao je svjedok.

Marković je svjedočio na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, koji se terete za sudjelovanje u strijeljanju oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

U tom periodu, kako tvrdi Tužilaštvo, Zečević, Knežević i Ljepoja su bili pripadnici interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Čivčić komandir Prvog interventnog voda, a Topola stražar u logoru Trnopolje.
 
Svjedok Marković je kazao da nije zvanično saznao ko je sudjelovao u izvršenju tog zločina, kao i da nije mogao utvrditi tačan broj ubijenih.

“Brojao sam koliko sam mogao da vidim, i zbog toga sam, u krivičnoj prijavi koju sam sačinio nakon uviđaja protiv nepoznatih lica, napisao da je ubijeno više od 140 ljudi. Bilo je teško brojati jer su neki bili na gomili, a neki pojedinačno”, objasnio je Marković.

On je dodao da je na mjestu zločina sakupljao dokumente ubijenih, zbog čega je kasnije dobivao prijetnje od Sime Drljače, načelnika SJB-a Prijedor.

Drljača je poginuo 1997. godine, prilikom hapšenja na zahtjev Tribunala u Haagu.

“Nije bila fama da se zna da su u toj pratnji konvoja sudjelovali pripadnici SJB-a Prijedor, čitav CSB je to znao. Mi smo tražili da nam se dostave informacije o konvoju i učesnicima pratnje, ali su nam iz SJB-a Prijedor odgovorili da su ti policajci na borbenim položajima”, tvrdi Marković.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juni 2010. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.