U Londonu počela kampanja promocije islama

 

Nakon što je nedavno istraživanje pokazalo da Britanci islam uglavnom povezuju s terorizmom u Londonu je pokrenuta kampanju kako bi se prikazale i njegove pozitivne strane

Reklame sa fotografijama ljudi koji propovijedaju islam i sa raznim natpisima naći će se u londonskim metroima, na vozovima, autobusima, kao i na taksi vozilima..

Kampanju nazvanu “Inspired by Muhammad”, organizovala je fondacija Exploring Islam oko koje je okupljeno nekoliko muslimanskih naučnika čiji je cilj da zaustave predrasude prema islamu i ljudima prikažu pozitivnu stranu te religije.

Nedavno istraživanje koje je provela agencija YouGov pokazalo je da 58 posto Britanaca islam povezuje sa ekstremizmom, a 50 posto njih tu religiju povezuje s terorizmom.

Poražavajući su rezultati da samo 13 posto ispitanika islam smatra miroljubivom religijom, a šest posto ispitanika islam povezuje s pravednošću.

Na pitanje da li muslimani imaju pozitivan utjecaj na britansko društvo, četiri od deset ispitanika odgovorilo je negativno, a 69 ispitanika, pak, je istaklo kako smatra da pokrivanje lica kod muslimanki simbolizira represiju nad ženama.

“Vrlo smo zabrinuti načinom na koji se naša vjera percipira u javnosti. Želimo potaći bolje razumijevanje naše vjere i dati doprinos britanskom društvu”, kazala je direktorica fondacije Remona Aly, prenosi AFP.

 

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.