U Londonu počela kampanja promocije islama

 

Nakon što je nedavno istraživanje pokazalo da Britanci islam uglavnom povezuju s terorizmom u Londonu je pokrenuta kampanju kako bi se prikazale i njegove pozitivne strane

Reklame sa fotografijama ljudi koji propovijedaju islam i sa raznim natpisima naći će se u londonskim metroima, na vozovima, autobusima, kao i na taksi vozilima..

Kampanju nazvanu “Inspired by Muhammad”, organizovala je fondacija Exploring Islam oko koje je okupljeno nekoliko muslimanskih naučnika čiji je cilj da zaustave predrasude prema islamu i ljudima prikažu pozitivnu stranu te religije.

Nedavno istraživanje koje je provela agencija YouGov pokazalo je da 58 posto Britanaca islam povezuje sa ekstremizmom, a 50 posto njih tu religiju povezuje s terorizmom.

Poražavajući su rezultati da samo 13 posto ispitanika islam smatra miroljubivom religijom, a šest posto ispitanika islam povezuje s pravednošću.

Na pitanje da li muslimani imaju pozitivan utjecaj na britansko društvo, četiri od deset ispitanika odgovorilo je negativno, a 69 ispitanika, pak, je istaklo kako smatra da pokrivanje lica kod muslimanki simbolizira represiju nad ženama.

“Vrlo smo zabrinuti načinom na koji se naša vjera percipira u javnosti. Želimo potaći bolje razumijevanje naše vjere i dati doprinos britanskom društvu”, kazala je direktorica fondacije Remona Aly, prenosi AFP.

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.