Ratni zločinci Fuštar i Rašević izlaze na slobodu

Mitar Rašević je krajem maja uslovno pušten iz Kazneno-popravnog zavoda Foča, gdje je služio kaznu za zločine na području ove općine, dok će Dušan Fuštar, osuđen za zločine u Prijedoru, biti pušten 15. juna ove godine.

Sud BiH je u protekloj sedmici od kazneno-popravnih zavoda u Foči i Banjoj Luci dobio obavještenje o uslovnom puštanju Raševića i Fuštara.

 

Rašević je u februaru 2009. osuđen pred Sudom BiH na sedam godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u Kazneno-popravnom domu (KPD) Foča u periodu od 1992. do 1994. godine.

Prema presudi, Rašević je u to vrijeme bio komandir straže u ovom objektu koji je imao “sva obilježja logora”, te je osuđen za učešće u zlostavljanju više od 700 zatvorenika.

Rašević se nalazio u pritvoru od augusta 2003. godine, kada se predao Tribunalu u Haagu, jer je tamošnje tužilaštvo prvobitno protiv njega podiglo optužnicu. U oktobru 2006. godine, u sklopu izlazne strategije, predmet je upućen u BiH na daljnje procesuiranje.

Dušan Fuštar, kako je saopćeno iz Suda, bit će uslovno otpušten 15. juna 2010. godine, nakon što je odslužio dvije trećine kazne. Uslovni otpust će mu trajati do 29. marta 2011. godine, kada ističe pravomoćno izrečena kazna zatvora.
 
Ovaj nekadašnji vođa straže iz prijedorskog logora Keraterm priznao je krivicu za zločine nad zarobljenim Bošnjacima i Hrvatima počinjene u ovom logoru tokom 1992., te je osuđen na devet godina zatvora.

Kao i Rašević, i Fuštar je prvobitno bio optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), te se u tamošnjem pritvoru nalazio od 2002. godine. Vrijeme provedeno u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala uračunato je u kaznu koju mu je izrekao Sud BiH.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.