Burka je u BiH zabranjena već 60 godina

 

Lov na burke u Francuskoj i Belgiji, po principu dosljednog slijeđena evropskih standarda i praksi, dobio je svoj epilog i u Bosni i Hercegovini. Predsjednik SNSD-a i premijer Republike Srpske Milorad Dodik početkom aprila je najavio Zakon o zabrani prekrivanja lica na javnom mjestu.

Dodik bi zabranio burku i osudio genocid nad Armenima

Netom nakon Dodikovog miga, Drago Kalabić, zastupnik SNSD-a u Državnom parlamentu, zakon predlaže, ali od razmatranja još uvijek nema ništa. Ista inicijativa pokrenuta je i u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, ali je tada mudro reagirao njen predsjednik Igor Radojičić, koji je podsjetio da je burka u BiH odavno, od 1950., Zakonom o zabrani nošenja zara i feredže zabranjena.

Kako BiH, kao bivša savezna republika, nasljeđuje Zakone SFR Jugoslavije, ovaj je zakon „de jure“ na snazi, pa tako SNSD i Dodik neće moći pokupiti zasluge za radikalnu evropeizaciju Bosne i Hercegovine.

Međutim, profesor ustavnog prava Kasim Trnka kaže da se ovaj zakon, kao i stotine drugih, ne bi trebao primjenjivati.

„Ne može selektivno birati, pa samo jedan zakon primjenjivati, a ostale ignorirati. Ako bi se jedan ovakav zakon, kao što je ovaj o zabrani nošenja zarova i feredža, primjenjivao, onda bi se trebali primjenjivati zakoni o praznicima, te brojni drugi“, kaže Trnka za Dnevni avaz.

No, od SNSD-ove dosljednosti bilo bi više koristi kada bi se okrenula ka baštinjenju i nekih drugih socijalističkih zakona i „duha zakona“, pa bi se tako Zakon o zabrani fašističkih organizacija i simbola zasigurno brže usvojio.

Zabranu nošenja feredže i zara u Sarajevu problematizirao je u svom filmu „Azra“ Mirza Idrizović 1988. godine.

Sarajevo prije II Svjetskog rata…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.