Burka je u BiH zabranjena već 60 godina

 

Lov na burke u Francuskoj i Belgiji, po principu dosljednog slijeđena evropskih standarda i praksi, dobio je svoj epilog i u Bosni i Hercegovini. Predsjednik SNSD-a i premijer Republike Srpske Milorad Dodik početkom aprila je najavio Zakon o zabrani prekrivanja lica na javnom mjestu.

Dodik bi zabranio burku i osudio genocid nad Armenima

Netom nakon Dodikovog miga, Drago Kalabić, zastupnik SNSD-a u Državnom parlamentu, zakon predlaže, ali od razmatranja još uvijek nema ništa. Ista inicijativa pokrenuta je i u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, ali je tada mudro reagirao njen predsjednik Igor Radojičić, koji je podsjetio da je burka u BiH odavno, od 1950., Zakonom o zabrani nošenja zara i feredže zabranjena.

Kako BiH, kao bivša savezna republika, nasljeđuje Zakone SFR Jugoslavije, ovaj je zakon „de jure“ na snazi, pa tako SNSD i Dodik neće moći pokupiti zasluge za radikalnu evropeizaciju Bosne i Hercegovine.

Međutim, profesor ustavnog prava Kasim Trnka kaže da se ovaj zakon, kao i stotine drugih, ne bi trebao primjenjivati.

„Ne može selektivno birati, pa samo jedan zakon primjenjivati, a ostale ignorirati. Ako bi se jedan ovakav zakon, kao što je ovaj o zabrani nošenja zarova i feredža, primjenjivao, onda bi se trebali primjenjivati zakoni o praznicima, te brojni drugi“, kaže Trnka za Dnevni avaz.

No, od SNSD-ove dosljednosti bilo bi više koristi kada bi se okrenula ka baštinjenju i nekih drugih socijalističkih zakona i „duha zakona“, pa bi se tako Zakon o zabrani fašističkih organizacija i simbola zasigurno brže usvojio.

Zabranu nošenja feredže i zara u Sarajevu problematizirao je u svom filmu „Azra“ Mirza Idrizović 1988. godine.

Sarajevo prije II Svjetskog rata…

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.