Hoće li 11. jula zastava UN-a biti spuštena na pola koplja?

Ujedinjeni narodi ne obraćaju dovoljno ili čak zaboravljaju posvetiti potrebnu pažnju obilježavanju dana kada se u Srebrenici prije 15 godina dogodio zločin planetarnih razmjera.

– Ovo je prilika da se podsjetimo na Srebrenicu, i zato bi zastavu UN-a trebalo spustiti na pola koplja, a generalni sekretar UN-a trebao bi prisustvovati glavnoj komemoracij u BiH ove godine – kaže za "Avaz" Masud Hajder (Masood Haider), dugogodišnji dopisnik najpoznatijeg pakistanskog dnevnika "Dawn" iz Njujorka.

No, ovog 11. jula na Ist Riveru zasad ne planiraju nikakvu posebnu komemoraciju u povodu 15. godišnjice genocida u Srebrenici, saznaje naš list iz dobro obaviještenih izvora bliskih generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-munu (Ki-moon). Isti je izvor potvrdio, kako su "male šanse" da će Ki-mun putovati ovog ljeta u BiH, i prisustvovati obilježavanju ovog važnog datuma.

– Ovaj generalni sekretar nema mrlju na savjesti kao Kofi Anan (Annan) i zato pokušava da se distancira od Ruande i Srebrenice, najveće sramote u povijesti UN-a – smatra dopisnik londonskog "Timesa" iz UN-a Džejms Bon (James Bone).

On, međutim, dodaje da bi spuštanje zastava na pola koplja na dan zatvaranja Svjetskog prvenstva u nogometu, u Južnoj Africi, 11. jula – zbog Srebrenice "izazvalo domino efekt".

– Sumnjam da će se tome udovoljiti, jer za svaku veću sportsku manifestaciju će se početi javljati poneki kandidat za obilježavanje nekog tragičnog dana iz povijesti – kaže on.

Iako je još 1999., u svom Izvještaju o Srebrenici, na 155 stranica, tada prvi šovjek UN-a Kofi Anan događaje u Srebrenici opisao "neviđenim hororom od Drugog svjetskog rata naovamo", i predvidio da će "tragedija Srebrenice proganjati našu historiju (UN-a, op.a.) zauvjek", aktuelni čelnici svjetske organizacije, prema svemu sudeći, ove godine neće odgovoriti na brojne pozive onih kojima je stalo da se lekcije Srebrenice ne zaborave.

– UN je uvijek bio žestok na riječima, ali puno slabiji na djelima – kaže za "Avaz" Metju Rasel Li (Mathew Russel Lee), američki advokat i najpoznatiji bloger u svjetskoj organizaciji, koji svakodnevno preko svoje web-stranici "Iner City Press" nemilosrdno kritizira rad UN-a.

I na naše više puta ponovljenje pitanje kakva je sudbina pisama Hasana Nuhanovića, koje je ovaj bivši uposlenik UN-a u Srebrenci pisao generalnom sekretaru UN-a, ured glasnogovornika je u prvi mah negirao da su ta pisma uopće poslata u Njujork.

– Od 1995. do sada (maj 2010., op.a.) nije pronađena korespondencija – napisao nam je Ari Gaitanis, jedan od glasnogovornika Ki-muna, usput pogrešno ispisujući Nuhanovićevo ime i prezime.

Tek nakon što smo reagirali, primijetivši grešku, dobili smo ispravan odgovor: "Možemo potvrditi da su pisma primljena 2002., 2004. i 2005.", piše u odgovoru glasnogovornika UN-a.

Na pitanje da li je generalni sekretar odgovorio na Nuhanovićeva pisma, te da li je Ban Ki-mun reagirao i na posljednje, otvoreno pismo od organizatora projekta "Stub srama" koje je potpisao voditelj ovog projekta Filip Ruh (Philipp Ruch), odgovor još nije stigao.

U otvorenom, kao u Nuhanovićevom pismu generalnom sekretaru UN-a, traži se da se zbog Srebrenice – zastava UN-a spusti na pola koplja ovog 11. jula. Iako se UN-ov odgovor da naslutiti, službena odluka još nije objavljena. Nasuprot tome, dužnosnici UN-a, praktično u isti mah kad smo taj zahtjev uputili, bez ikakvog odugovlačenja – odbili su da nam dostave na uvid spomenuta Nuhanovićeva pisma: "Računa se da su to privatna pisma, i podijeliti ih s javnošću bio bi prekršaj privatnosti", rečeno nam je u UN-u.

Ipak, zahvaljujući Hasanu Nuhanoviću, UN, izgleda, neće moći sasvim šutjeti ovog 11. jula. Na pitanje šta u povodu 15. godišnjice genocida u Srebrenici namjerava poduzeti Misija BiH u UN-u u Njujorku, rečeno nam je da će provesti sve "što o tome odluče u Predsjedništvu BiH". Najgore bi ipak bilo da nam se na taj dan dogodi planirana UN-ova šutnja.

Žrtve će moći tužiti UN u Vašingtonu?

Zbog pravnog imuniteta, holandski sudovi su oslobodili od odgovornosti UN u tužbi koju su podnijele žrtve genocida u Srebrenici, uključujuči i Hasana Nuhanovića. No, pitanje "imuniteta" UN-a, izgleda, nije gotova stvar. Pred Vrhovnim sudom SAD pokrenut je proces u kojem se upravo traži odgovornost UN-a.

Ironično, ali ne manje poučno, zbog "seksualnog uznemiravanja", dvije službenice UN-a Sintija Brzak (Cynthia) i Nasr Ishak optužile su 2003. bivšeg holandskog premijera i visokog komesara UN-a za izbjeglice Ruda Lubersa (Ruud Lubbers), tražeći usput i odgovornost Kofija Anana, jer ih nije uzeo u zaštitu.

Lubers je na svoje mjesto u UN-u zbog toga 2005. morao podnijeti ostavku, a dvije žene su, zbog odbijanja ostalih sudova da procesuiraju UN, tek ove 2010. svoj slučaj dotjerale do američkog Vrhovnog suda. Ako se Vrhovni sud SAD u ovom slučaju izjasni protiv imuniteta UN-a, i žrtve Srebrenice bi svoju pravdu mogle potražiti u Vašingtonu; mnogo je naime onih koji su 1995. izgubili svoje najmilije, a koji su sada državljani SAD.

Avaz

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.