Korićanske stijene: “Na slavi” u Dubici

Mirko Zlojutro, svjedok Odbrane četvrtooptuženog, na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama kazao je da je Dušan Janković 21. augusta 1992. godine bio na slavi u Dubici.

“Vraćao sam se s ratišta i u selu kod Dubice sam svratio kod prijatelja Milana Kukića. On je obilježavao nekakvu slavu 21. augusta svake godine, pa i 1992. Zatekao sam Miću i društvo, pekli su jagnje. Bio je Dušan Janković i njegov sin. Ne znam kada je on došao kod Kukića, ali sam ga tu zatekao oko 12 sati, i bio je do 16-17”, rekao je Zlojutro.

U optužnici se navodi da je Dušan Janković, bivši komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, pripadnicima interventnog voda SJB-a, sudjelovao u pratnji konvoja kojim je 21. augusta 1992. godine oko 1.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora prevoženo prema Travniku.

Tužilaštvo smatra da su optuženi na planini Vlašić izdvojili oko 200 muškaraca i odveli ih na Korićanske stijene, gdje su ih strijeljali.

Vaso Škondrić, drugi svjedok Jankovićeve Odbrane i nekadašnji savjetnik ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), ispričao je da Jankovića poznaje od 1971. godine kao “vrijednog, stručnog i korektnog kolegu”.

“Nedvojbeno znam da je Janković bio komandir Stanice milicije Prijedor jer sam prisustvovao primopredaji dužnosti u augustu 1991. godine. U svim stanicama, kada dođe do proglašenja vanrednog stanja, počinju da funkcionišu rezervne stanice milicije, koje se popunjavaju milicijom i dobrovoljcima, dok mirnodopska policija prestaje s djelovanjem. Janković se tokom 1992. godine bavio logistikom, to sam čuo od kolega, a i ja sam to vidio”, kazao je Škondrić.

Svjedok je rekao da je za zločin na Korićanskim stijenama saznao “dva-tri dana” nakon događaja, te da je poslije toga bilo govora o smjeni Sime Drljače, tadašnjeg načelnika SJB-a Prijedor. 

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

Ranko Dakić, Jankovićev branilac, nakon saslušanja dvojice posljednjih svjedoka Odbrane četvrtooptuženog u spis je uložio 49 materijalnih dokaza.

Suđenje petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama bit će nastavljeno 14. juna 2010. godine, kada je predviđeno da u svoju korist svjedoči petooptuženi Željko Stojnić.

(BIRN)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell". William T. Sherman
  • The sadness of Pèlerine

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.