Korićanske stijene: “Na slavi” u Dubici

Mirko Zlojutro, svjedok Odbrane četvrtooptuženog, na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama kazao je da je Dušan Janković 21. augusta 1992. godine bio na slavi u Dubici.

“Vraćao sam se s ratišta i u selu kod Dubice sam svratio kod prijatelja Milana Kukića. On je obilježavao nekakvu slavu 21. augusta svake godine, pa i 1992. Zatekao sam Miću i društvo, pekli su jagnje. Bio je Dušan Janković i njegov sin. Ne znam kada je on došao kod Kukića, ali sam ga tu zatekao oko 12 sati, i bio je do 16-17”, rekao je Zlojutro.

U optužnici se navodi da je Dušan Janković, bivši komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, zajedno sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem i Željkom Stojnićem, pripadnicima interventnog voda SJB-a, sudjelovao u pratnji konvoja kojim je 21. augusta 1992. godine oko 1.200 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora prevoženo prema Travniku.

Tužilaštvo smatra da su optuženi na planini Vlašić izdvojili oko 200 muškaraca i odveli ih na Korićanske stijene, gdje su ih strijeljali.

Vaso Škondrić, drugi svjedok Jankovićeve Odbrane i nekadašnji savjetnik ministra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), ispričao je da Jankovića poznaje od 1971. godine kao “vrijednog, stručnog i korektnog kolegu”.

“Nedvojbeno znam da je Janković bio komandir Stanice milicije Prijedor jer sam prisustvovao primopredaji dužnosti u augustu 1991. godine. U svim stanicama, kada dođe do proglašenja vanrednog stanja, počinju da funkcionišu rezervne stanice milicije, koje se popunjavaju milicijom i dobrovoljcima, dok mirnodopska policija prestaje s djelovanjem. Janković se tokom 1992. godine bavio logistikom, to sam čuo od kolega, a i ja sam to vidio”, kazao je Škondrić.

Svjedok je rekao da je za zločin na Korićanskim stijenama saznao “dva-tri dana” nakon događaja, te da je poslije toga bilo govora o smjeni Sime Drljače, tadašnjeg načelnika SJB-a Prijedor. 

Simo Drljača je pred Tribunalom u Haagu bio optužen za zločine u Prijedoru, ali je poginuo prilikom hapšenja 1997. godine.

Ranko Dakić, Jankovićev branilac, nakon saslušanja dvojice posljednjih svjedoka Odbrane četvrtooptuženog u spis je uložio 49 materijalnih dokaza.

Suđenje petorici optuženih za zločin na Korićanskim stijenama bit će nastavljeno 14. juna 2010. godine, kada je predviđeno da u svoju korist svjedoči petooptuženi Željko Stojnić.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.