Memorijalni Dani Kozarca u Čikagu (Maj 22 – 24, 2010)

Maj 22 (Subota)

Udruzenje Kozarcana u Cikagu je zapocelo trodnevnu manifestaciju –2010 Memorijalni Dani Kozarca sa fokusom na donatorsko vece za izgradnju Spomen Obiljezja sehidima i svim ostalim neduzno ubijenim Kozarcanima. Donatorsko vece je bilo popraceno sa bogatim programom ali bez muzike.

Ucenici mektebskog obrazovanja iz Northbrooka (Nortbruka) su nam se prestavili sa Ilahijama predvodjeni uciteljicom Sabinom Salcinovic,  KUD Bosna nam je prezentirala nasu nosnju, kao i  nase gosce iz Grand Rapidsa , koje su recitovale o Kozarcu.

Kozarcanke Medina Osmanagic (kcerka nase Sanele Falic) i Ajla Grudic (kcerka Saneline tetke – Ike Hirkic) su bile obucene u narodnoj nosnji, a nasa draga Teta Kelima Mahic nam je dekorisala binu sa tradicionalnim radovima iz naseg podneblja.

Najmlada Kozarcanka Kanita Alic nam je odrecitovala „Ima jedna najljepsa na svijetu…carsija nasih Kozarcana”. 

Nama svima dragi gost iz Konzulata Bosne i Hercegovine u Cikagu, gospodin Eldin Kajevic, Generalni Konzul se obratio prisutnima i pozelio nam puno uspjeha.  Nakon toga, iz Kozarca nam se javise nasi dragi Kozarcani direktno iz Kozarca putem Skype linka.

Da spomenemo da je Donatorsko vece je otvorio Ef. Agic ucenjem Fatihe i minutom sutnje za nase najdraze. Poslije smo gledali dokumentarni film „Ubijeni, ali ne zaboravljeni” koji je pripremila grupa omladinaca iz Kozarca.

Film je krunisao ovo vece.  U sali je vladala tisina. Samo su nasa srca jecala.  Emocije su ponovo proradile kada je nas dragi prijatelj Hazim Hadzalic izrecitovao svoju poeziju posvecenu Kozarcu i Kozarackoj istoriji.

Maj 23 (NEDJELJA)

„STO TE NEMA” je bila tema prezentacije i foruma (otvorene diskusije) održane u Nedjelju, Maja 23 u gradskoj biblioteci Evanston (predgrađe Čikaga).

Prezentacija je bila predvidjena za Američku publiku (op.aut. na engleskom jeziku). Odazov Amerikanaca a svakako i mlađih Bosanaca i Hercegovaca koji nisu imali priliku da prisustvuju u Subotu nije nedostajao, tako da je sala bila puna do zadnjeg mjesta (na raspolaganju smo imali 124 stolice). 

Prezentacija je počela u 12:00 sati gdje je publika imala mogućnost da vidi izložbu slika Kozarca i logora Omarska, Keraterm, Trnopolje i Manjača.

Da spomenemo da je grupa nasih mladih Kozarcana pripremila ovaj Dokumentarni Film i za nase prijatelje Amerikance, pod nazivom "Gone, but Not Forgotten".  Ova prezentacija i film su napravljeni na engleskom jeziku, s nadom da ce gostima ponuditi dovoljno informacija i probuditi savjest naspram genocida i holokausta, koji su na pragu 21. stoljeca pocinjeni u nasoj domovini Bosni i Hercegovini.

Trebalo je samo cuti komentare Amerikanaca poput direktorice Weiss Hospital u Chicago koja je bila odusevljena ovim dokumentarnim filmom. 

Dokumentarni film je uradjen u Čikagu na bosanskom i engleskom jeziku uz pomoć Udruženja Kozarčana Čikago, profesionalnu pomoc naseg rezisera Dženana Čarkovića iz ENI DIGITAL MEDIA, nasega dragog Harisa Hadžalića koji je uz Mirzeta Mujkanovica vodio program te nase prijateljice iz Atlante Aldine Jasarevic koja je odradila graficki design postera i brosura.

Potresne price Zlatana Fazlića, djeteta i čovjeka koji je sa samo pet godina doživio strahote rata i ostao bez oca i dokumentarnu pricu nastavnika Namika Mahića i njegovog doživljaja u logorima Trnopolje i Keraterm pažljivo je gledala cijela sala gdje su nakon filma dobili mogućnost da postave dodatna pitanja i dobili direktne odgovore od protogonista.
Nakon foruma, počela je akcija skupljanjem novca za izgradnju SO Kozarac. 

Maj 24 (PONEDJELJAK)

Do ove godine, Udruzenje Kozarcana je podsjecalo na genocid u Kozarcu svakog 24. maja (kada je zvanicno Kozarac napadnut) sa tevhidom, pa je i ove godine – Tevhid za  Sehide i ostale neduzno ubijene u nasoj zemlji, takodjer bio proucen 24. maja, u ponedjeljak, kada je zavrsni dan ovogodisnjih Memorijalnih Dana Kozarca.

Posebnu zahvalnost izrazavamo nasima doktorima ef. Senad Agic (Chicago) i ef. Muaz Redzic (Grand Rapids) za prouceni tevhid. 

Poslije se prisutnima prezentiralo dokumentarni film na bosanskom jeziku "Ubijeni, ali ne zaboravljeni’  i popratnu izlozbu fotografija, u Dzamiji u Northbrooku.

U trodnevnom prikupljanu sredstava Udruzenje Kozarcana je uspjelo da prikupi $36,627, sto uz vec sakupljenih $6,350 iznosi $42,977. Spiskove svih koji su donirali moci cete procitati na SO Kozarac.

P.S. Jos uvijek je akcija prikupljanja donacija u toku tako da nam se svaki dan javljaju nasi dobri prijatelji s doduse manjim individualnim donacijama. Idemo dalje…

…I jos nesto…  Svi koji su ucestvovali u Memorijalnim Danima Kozarca ovdje u Cikagu  imaju jako pozitivne utiske o posebnosti nas Kozarcana.  U ime Udruzenja Kozarcana Cikago, zahvaljujemo se bosansko-hercegovackoj zajednci i svima vama koji podrzavate izgradnju Spomen-obiljezja Kozarac. 

Udruzenje Kozarcana u Cikagu
Autori:Zlatan Fazlic i Mirza Mujkanovic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.