Finalna smotra iz programa “Projekt gradjanin”

Ucenici osnovne skole Kozarac ucestvovali su programu „Projekt gradjanin“ Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava Civitas; u okviru kojega su ucesnici osnovnih i srednjih skola (preko 1500 timova i 45000 ucenika godisnje) iz cijele Bosne i Hercegovine, ohrabreni su da odaberu problem iz zajednice, da istraze mjere javne politike, razviju svoja rjesenja koja predstavljaju nadleznim institucijama i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rjesenja.

Tokom svog rada na programu ucenici su se upoznavali s pojmom i znacajem javne politike, metodama i postupcima koji se koriste u procesu njenog formiranja, te nacinom na koji gradjani mogu ucestvovati u njenom kreiranju.

Nakon okoncanja skolskih takmicenja, sudjelovali su na opcinskim/medjuopcinskim takmicenjima sirom BiH, a najbolji timovi osnovnih i srednjih skola pripremali su se za kantonalna/zupanijska , regionalna i Distrikt Brcko takmicenja, koja su se zavrsila krajem mjeseca aprila.

Pobjednicki timovi kantonalnih/regionalnih takmicenja kao nagradu za svoj predani rad imali su priliku prezentirati svoje portfolije na Finalnoj smotri koja se odrzala u Sarajevu 15. i 16. maja 2010.godine.

 

To je bila jedinstvena prilika za mlade iz razlicitih krajeva Bosne i Hercegovine da se bolje upoznaju i medjusobno podijele iskustva koja su stekla tokom visemjesecnog rada na programu. Prisutnima se ispred nase skole obratio ucenik Midhet Besic koji je u par recenica opisao projekat na kojem su radili nasi osnovci:

"Dobar dan, ja se zovem Midhet Besic i ucenik sam IVb razreda osnovne skole „KOZARAC“ iz Kozarca, opstina Prijedor. Nas razred se u okviru predmeta „demokratija i ljudska prava“ odlucio da pokusa rijesiti problem ucenika sa invaliditetom. Na to je najvise uticala cinjenica sto u nas razred ide ucenica koja se krece uz pomoc invalidskih kolica, te smo svakodnevno bili svjedoci njenih problema u savladavanju i najosnovnih prepreka kao sto su stepenice.

Na nasu srecu naisli smo na razumjevanje direktora, skolskog odbora, nastavnika i ucenika nase skole te smo uspijeli uticati na skolski odbor da donese osluku o izgradnji rampe i na opstinu Prijedor da novcano finansira izgradnju te rampe.

Vrlo smo ponosni sto smo u okviru projekta „ Ja gradjanin“ uspijeli rijesiti jedan konkretan problem, izgraditi  rampu na ulazu u skolu i olaksati zivot nasoj drugarici kao i svim ostalim ucenicima sa invaliditetom."

Na Finalnoj smotri ucestvovale su ekipe iz 15 osnovnih i 15 srednjih skola koje su radile na identifikaciji i rijesavnju problema javne politike u svojim zajednicama.  Projekt gradjanin je jedan od rijetkih projekata u nasoj zemlji koji na jednom mjestu okuplja ucenike i nastavnike iz cijele Bosne i Hercegovine.

Timovi koji su ucestvovali na Finalnoj smotri su najbolji medju vise od 1500 ekipa i 45000 ucenika, koji svake godine ucestvuju u programu „ Projekt gradjanin“ na razlicitim nivoima.

Finalnoj smotri prisustvovali su i predstavnici Americke ambasade u BiH, Centra za gradjansko obrazovanje, Calabasas, California, Direkcije za Evropske integracije, kantonalni i entitetski ministri obrazovanja, te mnogobrojni gosti iz BiH i inostranstva.

Proteklih godina ucesnici „Projekt gradjanin“ napravili su konkretne promjene u svojim skolama, lokalnim zajednicama, inicirali usvajanje i izmjene mnogih zakona na svim nivoima vlasti .

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.