Finalna smotra iz programa “Projekt gradjanin”

Ucenici osnovne skole Kozarac ucestvovali su programu „Projekt gradjanin“ Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava Civitas; u okviru kojega su ucesnici osnovnih i srednjih skola (preko 1500 timova i 45000 ucenika godisnje) iz cijele Bosne i Hercegovine, ohrabreni su da odaberu problem iz zajednice, da istraze mjere javne politike, razviju svoja rjesenja koja predstavljaju nadleznim institucijama i da kreiraju akcione planove za implementaciju svojih rjesenja.

Tokom svog rada na programu ucenici su se upoznavali s pojmom i znacajem javne politike, metodama i postupcima koji se koriste u procesu njenog formiranja, te nacinom na koji gradjani mogu ucestvovati u njenom kreiranju.

Nakon okoncanja skolskih takmicenja, sudjelovali su na opcinskim/medjuopcinskim takmicenjima sirom BiH, a najbolji timovi osnovnih i srednjih skola pripremali su se za kantonalna/zupanijska , regionalna i Distrikt Brcko takmicenja, koja su se zavrsila krajem mjeseca aprila.

Pobjednicki timovi kantonalnih/regionalnih takmicenja kao nagradu za svoj predani rad imali su priliku prezentirati svoje portfolije na Finalnoj smotri koja se odrzala u Sarajevu 15. i 16. maja 2010.godine.

 

To je bila jedinstvena prilika za mlade iz razlicitih krajeva Bosne i Hercegovine da se bolje upoznaju i medjusobno podijele iskustva koja su stekla tokom visemjesecnog rada na programu. Prisutnima se ispred nase skole obratio ucenik Midhet Besic koji je u par recenica opisao projekat na kojem su radili nasi osnovci:

"Dobar dan, ja se zovem Midhet Besic i ucenik sam IVb razreda osnovne skole „KOZARAC“ iz Kozarca, opstina Prijedor. Nas razred se u okviru predmeta „demokratija i ljudska prava“ odlucio da pokusa rijesiti problem ucenika sa invaliditetom. Na to je najvise uticala cinjenica sto u nas razred ide ucenica koja se krece uz pomoc invalidskih kolica, te smo svakodnevno bili svjedoci njenih problema u savladavanju i najosnovnih prepreka kao sto su stepenice.

Na nasu srecu naisli smo na razumjevanje direktora, skolskog odbora, nastavnika i ucenika nase skole te smo uspijeli uticati na skolski odbor da donese osluku o izgradnji rampe i na opstinu Prijedor da novcano finansira izgradnju te rampe.

Vrlo smo ponosni sto smo u okviru projekta „ Ja gradjanin“ uspijeli rijesiti jedan konkretan problem, izgraditi  rampu na ulazu u skolu i olaksati zivot nasoj drugarici kao i svim ostalim ucenicima sa invaliditetom."

Na Finalnoj smotri ucestvovale su ekipe iz 15 osnovnih i 15 srednjih skola koje su radile na identifikaciji i rijesavnju problema javne politike u svojim zajednicama.  Projekt gradjanin je jedan od rijetkih projekata u nasoj zemlji koji na jednom mjestu okuplja ucenike i nastavnike iz cijele Bosne i Hercegovine.

Timovi koji su ucestvovali na Finalnoj smotri su najbolji medju vise od 1500 ekipa i 45000 ucenika, koji svake godine ucestvuju u programu „ Projekt gradjanin“ na razlicitim nivoima.

Finalnoj smotri prisustvovali su i predstavnici Americke ambasade u BiH, Centra za gradjansko obrazovanje, Calabasas, California, Direkcije za Evropske integracije, kantonalni i entitetski ministri obrazovanja, te mnogobrojni gosti iz BiH i inostranstva.

Proteklih godina ucesnici „Projekt gradjanin“ napravili su konkretne promjene u svojim skolama, lokalnim zajednicama, inicirali usvajanje i izmjene mnogih zakona na svim nivoima vlasti .

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • dedans
  • dedans +
  • dedans +++
  • dedans ++
  • dedans du dehors
  • jadis & maintenant
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.