BOSNA I HERCEGOVINA PRVI PUT NA MULTIFEJSTU

Ferid Leka piše:

Prosle sedmice, od cetvrtka do nedelje, u Utrechtu (Holandija) trajao je medjunarodni kulturni festival dijaspore. Organizator po cetvrti put je dijaspora Turske. Po prvi put je pozvana i nasa zemlja Bosna i Hercegovina.

Nasu zemlju su prestavljali Fondacija SEDRA  Rotterdam i klub BOSNJAK  iz Arnhema, tako da su obe organizacije svojim ucescem po dva dana reprezentovale nasu zemlju kako o kulturnim bastinama tako i o zadnjim desavanjima na nasim podrucjima.

 

U izlozbenom prostoru imali smo nase suvenire koji su obiljezavali nase obicaje a nase lijepe gospodje i gospodjice su uljepsavale nas sator u nasim bosanskim nosnjama, i izazvale veliku paznju posjetilaca i posjetiteljki koji su se slikali sa njima.

Takodje na nasim stolovima se naslo i razne vrste pita  od zeljanica, kompirusa , sirnica  do bureka a u kolacima smo bili nenadmasni i to su sve uradile i pripremile nase vrijedne bosanke. Kako je bosanska festa u dijaspori, bez bosanski cevapa, nezamisliva, tako ni ova manifestacija nije prosla bez njih. Cetiri dana su se smjenjivali nasi bosanci i bosanke ali im nije ni zao jer su stekli puno kontakata sa drugim organizacijama i napravili par dogovora za siru saradnju u svim segmentima kulturnog zivota kako ovde u Holandiji tako i u nasoj Domovini. Imali smo takodje cast da u nasem satoru ugostimo ambasadora Turske kao i ambasadoricu nase zemlje.

Fondacija Sedra je reprezentovala i izgradnju SO Kozarac i mnogi gosti su mogli da cuju od nase Arijane Denic i Elvire Kapo mnogo vise o ovom projektu, zasto i kome se pravi, tako da smo imali prave reprezentatore naseg Kozarca kao i o drugim dijelovima nase proslosti, koji su interesovali nase goste, tako da su i tu dobili prave odgovore od ove dvije kozarcanke.

 

Prije pocetka manifestacije dogovoreno je da se sav prihod koji dobijemo tj. SEDRA  dodijeli za spomen obiljezje u Kozarcu, a klub Bosnjak  ce sav prihod usmjeriti na  IC Arnhem.

Posto smo bili prvi put na ovakvoj manifestaciji i nismo bili upuceni u kojem smjeru i na koji nacin mozemo zaraditi koji euro vise tak smo i ostvarili dobitak ispod nasih ocekivanja. Nasa ocekivanja su bila puno veca ali sta je tu je, zaradjeno je, za dva dana, neto oko 600 eura.

Vjerujte, da je ovo od srca radjeno i mi smo ponosni sto smo mogli prestaviti nasu zemlju Bosnu i Hercegovinu, nas Prijedor, Kozarac, Livno, Mostar, Hadjice, Sarajevo, cijelu  jednu i jedinu domovinu.

Ovom prilikom bi se zahvalio svim ucesnicima, svim nasim vrijednim bosankama koje su pravile pite i kolace a takodje i organizatoru koji nas je  pozvao da i dogodine budemo tu. Zahvalio  bi se i nasim bosancima i bosankama koji su posjetili nas sator.

Ako Bog da do godine ce biti jos bolje i jos ljepse…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.