Izvjestaj sa humanitarne feste u Finskoj

Nedad Jakupovic pise:

Akcija za prikupljanje pomoci za izgradnju SO pocela je i ovdje ispod sjeverne zvijezde, u Finskoj.

Iako nas nema puno ovdje, poslije zajednickih dogovora, odlucili smo napraviti Humanitarnu festu-zabavno vece i cijeli prihod od toga poslati za Spomen Obiljezje.

Zivimo u razlicitim djelovima Finske, ja na zapadu, Dzevad na istoku a Ismet na sjeveru, ali smo dogovorili datum i mjesto, ovdje u gradu Turku 8.5, gdje zivi najveci broj Kozarcana.

 

Na pocetku organizacije nam se isprjecio problem: u Finskoj nema cevapa.

Cevape smo nekako i nabavili ali su problem bile lepine, a kakva bi to bosanska festa bila bez cevapa, pa su nase vrijedne Kozarcanke zasukale rukave i napravile domace lepine.

Pocetak je bio u 19 sati, gdje smo imali prezentaciju o Spomen Obiljezju.

Prikazao sam video sa stranice so-kozarac.com, a zatim slike, objasnio kome mi to gradimo, zasto, kako, i dokle smo stigli. Neke slike su bile sa zvanicne stranice, neke iz moje arhive.

 

Prezentacija je trajala oko pola sata nakon cega smo trebali preci na muzicki dio. Primjetio sam da je raji tesko, skoro svako ima barem jednog Sehida u familiji, i da je tesko poslije svega vidjenog preci na muzicki dio, pa sam prezentaciju zavrsio recenicom: ”Sjecam se tako na liniji, u ratu. Nema hrane, nema municije, cizme suplje, granatiraju. A mi? Mi pjevamo. Poljem se siri miris ljiljana… Jer, Bosna pjeva kad je najteze.”

Zajedno smo i plakali i pjevali i lijepo se proveli uz Bosanski orkestar iz grada Närpes, u kojem su nasi Gutici, i koji su nas za ovu priliku zabavljali besplatno.

Bilo je lijepo, bilo nas je oko 200 sto je veliki broj za Finsku, druzili smo se do dva poslije ponoci.

Organizacija je funcionisala besprijekorno, konobari, kuhinja, ciscenje, orkestar, usluga, sve je bilo na nivou, svi su radili srcem i halalili sve za Spomen Obiljezje.

Tesko je izdvojiti nekoga posebno i zahvaliti se, zahvaljujem se svima koji su dosli da uvelicaju ovu zabavu, daju donaciju i pomognu izgradnju SO, kao i osoblju koje je radilo.

Mozda bi se ipak trebao posebno zahvaliti nasim Bosancima koji nisu iz Kozarca, nisu nikad ni bili u njemu ali su dosli da pomognu da se sve odradi na najbolji moguci nacin.

Zbog toga neke osobe mozda necete prepoznati na slikama jer i nisu iz Kozarca.

Prihod od feste je bio 1500 €, koje smo uplatili na racun Jasmina Kulasica u Graz, a on ce to donijeti kad bude dolazio u Kozarac.

Osima ovoga kod Dzevada Haskica je bilo dobrovoljnih priloga 1980 €, koje ce on poslati takodje do Jasmina dok prikupi jos u drugim mjestima.

Na festi smo prodavali bezalkoholna pica i hranu, i uz donacije moze se reci da je Halal sve sto je skupljeno za Spomen Obiljezje.

 

 

Slike ipak govore vise od rijeci, selam od Bosanaca iz Finske, gdje god daste.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.