Daniel Nelson: “Milorad Dodik je najveća prijetnja BiH”

Ove sedmice u Den Haagu bivši čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić nastavio je svoju obranu u suđenju za ratne zločine tvrdeći da su Srbi vodili pravednu i svetu borbu protiv muslimanske agresije. U Londonu, britanska policija uhitila je Ejupa Ganića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u doba rata zbog navodnih raznih zločina.

U međuvremenu, Bosna i Hercegovina još uvijek ima probleme u nadilaženju zapreka zaostalih od rata. O ovoj temi novinarka Glasa Amerike Judith Latam razgovarala je s bošnjačkim, srpskim i američkim novinarima i analitičarima.

 

Bosanski novinar Kemal Kurspahić, glavni urednik dnevnika “Oslobođenje” tokom rata kaže da je BiH posljednjih godina unazadila svoje napore za priključenje evropskim institucijama poput Evropske unije: “Mislim da postoje razlozi za bojazan koji su nedavno izneseni u godišnjoj procijeni prijetnji američkih obavještajnih agencija. U protekle četiri godine imamo paralizirajuću politiku i mislim da je Bosna zaostala za Hrvatskom i Srbijom u nastojanjima da se priključi Evropskoj uniji.”

Parlament Republike srpske usvojio je zakon kojim se olakšava održavanje referenduma o pitanjima od nacionalne važnosti. Neki analitičari promatraju taj potez premijera bosanskih Srba Milorada Dodika kao mogući korak ka referendumu o neovisnosti.

Kemal Kurspahić nije siguran u to: “Dodik je javno rekao da je njegov cilj slabljenje države i jačanje njegovog entiteta. On čak govori o raspadu Bosne u sljedećih nekoliko godina, i to je njegov konačni cilj. Mislim da međunarodna zajednica još uvijek ima sredstva za sprečavanje toga. Svi glavni međunarodni igrači na Balkanu, uključujući NATO, Sjedinjene Države i EU, često su posljednjih mjeseci ponavljali da nikada neće priznati korak ka daljnjoj podijeli zemlje.”

Ljiljana Smajlović, predsjednica Udruge srpskih novinara, kaže da što god Milorad Dodik bude javno govorio, nije izgledno da će doći do raspada Bosne i Hercegovine: “Premijer RS-a kaže da želi referendum o njegovom tumačenju Dejtonskih sporazuma. On tvrdi da sporazum nikada nije dao tolike ovlasti visokom predstavniku međunarodne zajednice. Dakle, ukoliko i dođe do referenduma, tema neće biti otcjepljenje od BiH, već potvrda prava Republike srpske. Predsjednik Srbije, Boris Tadić, vjeruje da bi bilo kakav pokušaj promjene bilo čega što ima veze s Dejtonskim sporazumima bilo štetno po Srbiju i da bi ugrozilo evropsku perspektivu Srbije, što je njen glavni prioritet.”

Prije svega, nastavlja Ljiljana Smajlović, Boris Tadić pokušava se prikazati kao regionalni čelnik koji je prijeko potreban i Bruxellesu i Washingtonu. Smajlović ipak primjećuje da BiH ima ozbiljne ekonomske probleme koji mogu omesti izglede za članstvo u Uniji: “Bosna još nije članica Schengena. RS stoji bolje u ekonomskom smislu od Bosne i Hercegovine. To je jedna od činjenica koja je ojačala Dodika. Ne vidim kako Bošnjaci i Hrvati mogu legitimno i ozbiljno optuživati Srbe ili RS za njihove ekonomske probleme. Mislim da oni trebaju sami sebe kriviti. Mislim da je jednostavno lakše donositi odluke u Republici Hrvatskoj nego u bošnjačko-hrvatskoj Federaciji jer se oni neusklađeni i između njih nema povjerenja.”

Stručnjak za Balkan Daniel Nelson, autor mnogih knjiga o regiji, kaže da Federacija nije prepoznala svoj potencijal za ekonomski razvoj dijelom i zbog nejedinstva, a dijelom zbog pomanjkanja središnjih institucija: “Ukoliko neki investitori dođu u BiH, oni ne znaju s kim da razgovaraju. U RS-u donošenje odluka je lakše jer se radi o diktaturi. Tamo nema demokracije i oni sprečavaju stvaranje ujedinjene BiH. Oni je pokušavaju torpedirati i uništiti. Bošnjaci i Hrvati imaju svoje ciljeve unutar Federacije i oni nisu nužno jedinstveni, kako na razini predsjedništva tako i lokalno. Kad razgovarate s ljudima u Federaciji, oni ne znaju ko će donijeti odluku, međutim, u RS-u to se zna. Dodik i njegove ulizice stalno potkopavaju Dejtonske sporazume te su uništili mogućnost za jedinstvenu i multietničku BiH.”

Direktor američkog obavještajnog sektora nedavno je nazvao Bosnu i Hercegovinu “najvećom sigurnosnom prijetnjom Evropi“. Republika srpska je problem, tvrdi Nelson: “Sjedinjene Države to znaju. Evropska unija također. Dodik je najveća prijetnja za podjelu pa čak i sukob unutar BiH. Međunarodna zajednica mora preuzeti snažniju ulogu. I ako to učini, Bosna i Hercegovina bi mogla postati multietnički primjer svijetu.”

Daniel Nelson dodaje da to treba biti cilj Bosne i Hercegovine. U suprotnom, ukoliko narodi BiH požele ići svaki svojim putem, ostat će siromašni i izmučeni sukobom, izvještava VoA u četvrtak.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.