Izgradimo zajedničko civilno društvo u Bosni i Hercegovini!

 

U organizaciji Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, Inicijative mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine, Centra – AndreMalraux iz Sarajeva i CCFD-Terre solidaire, u Sarajevu će se od  14-16.aprila 2010.godine organizovati Evropski forum koji ce okupiti preko stotinu aktivista civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i cijele Evrope, opredjeljene za gradjansku Bosnu i Hercegovinu, na kojem bi trebalo učestvovati i naše Udruženje omladine iz Kozarca “Mladost”

Skoro petnaest godina po završetku rata, situacija u Bosni i Hercegovini se pogoršava: zemlja je vrlo podjeljena i do sada nije uspjela izgraditi jedinstveno i stabilno okruženje u kojem institucije funkcionišu. Nedostatak pozitivnih perspektiva je često povezano sa široko rasprostranjenom pasivnošću, apatijom, i fatalizmom u društvu.

Naročito je zabrinjavajuća situacija mladih. Po završetku rata oni odrastaju u prostorima koji su podijeljeni izmedju dva konstitutivna entiteta (Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska) i distrikta Brčko i/ili prostorima podijeljenim unutar samih entiteta. Zbog toga, omladina iz različitih zajednica nikada nije imala priliku da se susreće i dijeli sadašnjicu. Stanovnici Bosne i Hercegovine ne mogu da se zamisle kao gradjani iste države, i jedino mogu da se vide i definišu kao članovi jedne od različitih zajednica .

Medjutim, u cijeloj Bosni i Hercegovini mogu se naći manji i veći akteri civilnog društva koji se ne slažu sa ovakvom društvenom podjeljenošću, koji odbijaju da svedu Bosnu i Hercegovinu na etničku lekciju i koji takodjer odbijaju široko rasprostranjen fatalistički stav o budućnosti ove zemlje. Svaki dan, oni se bore za razvoj demokratskog, interkulturalnog i gradjanskog društva u Bosni i Hercegovini.

Svugdje u Evropi, kako u sklopu Evropske Unije, tako i u drugim zemljama Balkana, različite NVO dijele jednake vrijednosti i jednako su opredjeljene da stvaraju gradjansko društvo u Bosni i Hercegovini. Medjutim, poput svojih kolega u BiH, i oni su često izolovani i medjusobno se ne poznaju.

Došlo je vrijeme da se na nekoliko dana okupe svi ovi akteri civilnog društva koji dijele iste vrijednosti. Zajedno sa NVO iz Evrope oni će moći razmijeniti svoja iskustva, iznesu svoje snove i razgovaraju o tome šta očekuju od državnih i medjunarodnih institucija koje djeluju u Bosni i Hercegovini. Oni će zajednički pokušati da definišu konkretne aktivnosti za budućnost.

Ovaj forum koji okuplja predstavnike civilnog društva iz Bosne i Hercegovine i inicijative iz čitave Evrope predstavlja prvi korak dugoročnog procesa. Cilj ovog foruma je da ojača i pruži podršku civilnom društvu Bosne i Hercegovine kako bi ovo civilno društvo postalo ključni faktor njene demokratizacije, al i da doprinese stvaranju globalnog evropskog civilnog društva.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.