Mirzet Mujčić novi direktor Osnovne škole “Kozarac”

Kako nismo, do sada, pisali o tome da je, poslijeratni direktor skole, gospodin Muhidin Saric otisao u zasluzenu penziju, odlucili smo da slijedeci interviju uradimo sa gospodinom Mujcic Mirzetom, novim direktorom OS Kozarac.

Kz.Ba: Gos. Mujcicu, za pocetak, kazite nam nesto vise o sebi i kratki zivotni put do direktora OS Kozarac?

M.Mujcic: Na pocetku, zelim izraziti zadovoljstvo sto ste odlucili da obavite ovaj razgovor i da na taj nacin mozemo imati kontakt sa nasim ljudima u dijaspori, koje ovom prilikom iskreno selamim i pozdravljam. Rodjen sam 8. juna 1977. godine u Prijedoru, upravo u ovoj skoli sam pohadjao osnovnu, a srednju sam zavrsio u Zagrebu, gdje sam na Pedagoskoj akademiji diplomirao 2001. godine. Iste te godine, vracam se u Kozarac, gdje pocinjem sa radom u OS "Cirilo i Metodije", u Trnopolju. Kada se 2002. godine registrovala OS "Kozarac", presao sam u Kozarac, gdje evo radim vise od 7 godina.

Kz.Ba: Radili ste kao nastavnik, na koji nacin ste dosli do mjesta direktora i da li ste dobili konacno rjesenje?

M.Mujcic: Jos uvijek radim kao vrsilac duznosti, a krajem aprila ocekujem i konacno rjesenje o imenovanju. Nakon odlaska u penziju, ranijeg direktora, gosp. Muhidina Sarica, javio sam se na Konkurs za mjesto direktora, gdje sam prosao i rjesenjem Ministarstva prosvjete i kulture od pocetka januara imenovan na isto mjesto.

Kz.Ba: Kako bi ukratko predstavili Vas zamisljeni plan rada kao novog direktora skole?

M.Mujcic: Akcenat moga rada, bice stavljen u vise domena, prije svega, na rjesavanje kadrovskog pitanja, jer nam se konstantno desavaju problemi po tom pitanju, dalje zelim da rijesimo pitanje grijanja te ciste vode za skolu, kao i daljnja opremanja kabineta. Radimo na tome i da se poboljsa saradnja skole sa roditeljima, lokalnom zajednicom, Ministarstvom prosvjete itd. Takodjer, treba rijesiti i status nasih podruznih skola Garevci, Jaruge, koje trenutno pripadaju Trnopolju, sto nema nikakvog smisla, kao i rjesavanje pitanja skole u Kozarusi, koja isto pripada nasoj skoli. Naravno, nastavicemo i dalje da radimo na strucnom usavrsavanju nasih nastavnika kao i uvedjenju savremenih oblika i metoda rada i harmonizaciji naseg kolektiva.

Kz.Ba: Kakav je socijalni presjek ucenika, odnosno, da li ima ugorzene djece koja nemaju sredstava za skolovanje i slicno?

M.Mujcic: Nazalost, ima nekoliko porodica, koje iz razumljivih razloga necu imenovati, a koji su cesto na ivici bijede i siromastva, te tako ne mogu obezbjediti za svoju djecu niti udzbenike i hranu a da ne govorim o drugim stvarima, kao odlasci na ekskurzije i slicno, ipak, kroz solidarnost nas u skoli, do sada smo nekako uspjevali pomagati takvim ucenicima i pomoci da se ne razlikuju od druge djece.

Kz.Ba: Polako se rade pripreme za predstojecu manifestaciju Dani Kozarca, da li cete se, kao kulturna institucija, ukljuciti u pripremi ovoga dogadjaja?

M.Mujcic: Ne znam kakava je konkretna uloga skole bila do sada, kada je u pitanju ova manifestacija, ali ono sto je sigurno jeste da podrzavam Dane Kozarca i da s te strane stojim spreman i otvoren za saradnju. Skola bi mogla da uzme ucesca u pripremanju programa za pocetak manifestacija, a mozda i neka druga kulturna dogadjanja, ali sve zavisi od prilika i nasih zelja i dogovaranja.

Kz.Ba: Da li fondacija Optimisti2004 i dalje ima dogovor sa skolom, o dozvoli koristenje skolskog igralista za organizovanje tradicionalnog turnira u basketu "Amir Kljucanin"?

M.Mujcic: Naravno, sve ono dobro sto sam naslijedio od svoga predhodnika, zadrzacu i podrzavati i dalje…

Kz.Ba: Za kraj, sta bi rekli nasim sugradjanima, odnosno, nasim clanovima na kozarac.ba?

M.Mujcic: Nasa skola je prije rata imala veliki ugled, ne samo na ovom prostoru nego i u cijeloj drzavi, i to ne samo zbog ogromnog broja ucenika vec i po svojoj uspjesnosti, rezultatima rada, disciplini itd., trudicu se da nastavim da radim na vracanju tog starog sjaja i ugleda, na tome je vec dosta uradio i nas bivsi direktor, i ja cu nastaviti samo dalje u istom smjeru. Ono sto bi nasi sugradjani u inostranstvu mogli uciniti, jeste, da oni koji imaju takve kontakte, ucine napora na povezivanju nase skole sa drugim skolama sirom svijeta ili kulturnim institucijama, na taj nacin doprinijeli bi boljem razvoju nase skole u svim segmentima. Vjerujem da ima takvih i da je slaba komunikacija jedini uzrok sto se vise ne radi na takvim projektima. Ali ja vjerujem da cemo, uz trud i rad, dostici staru slavu i vratiti nasoj skoli dostojanstvo, koje svakako zasluzuje. Za kraj, jos jedanput, selam i pozdrav svim clanovima kozarac.ba.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.