KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Donja ruka je uvijek slabija od gornje, odnosno, uvijek je teze traziti nego davati, i puno je lakse traziti za druge, nego za samoga sebe.

Aaly nam je skoro pisao o trenutnim problemima oko finansiranja naseg servera, tako je i tema o pretplati na stranici ponovo postala aktuelna, a o njoj smo cini mi se dosta puta razgovarali…

Aaly je trazio novac za server, koji je potreban svima nama, onima koji rado dolaze na ovu stranicu i koji se osjecaju njenim clanom, iako nas dvojica nesto i zaradimo od rada na stranici, kozarac.ba nije ni moja, ni Aalyeva stranica, a ni Daalova, i mi se sigurno trudimo da Kozarac.ba bude stranica svih Kozarcana kao i ostalih nasih prijatelja.

 

Prvi smo u Kozarcu uspostavili live-stream, instalirali smo dvije kamere preko kojih sada 24 sata mozete direktno zaviriti u carsiju i ako nista, vidjeti kakvo je vrijeme (prije smo se morali cuti telefonom i za tu informaciju). Zbog ovih i drugih stvari potreban nam je i jaci server, a priznacete, da meni ili Aalyu kamera u Kozarcu najmanje treba i sve ovo cinimo radi vas koji trenutno zivite izvan Kozarca a koji o njemu svakodnevno razmisljate.

Vjerujem da ce se i ovaj problem rijesiti, bice i zelenih, tek je kestenje krenulo pupati, i zbog toga ne bih ulazio u duze diskusije o ovome, jer iz iskustva vec znam kako ce se to zavrsiti.

Pretplata na stranicu i dalje ostaje na dobrovoljnoj bazi, kako me sutra ne bi neko vukao za rukav, zbog toga sto ne pisem ili sto sam mu obrisao neki komentar a on dao 50 KM, to mi ne treba i radije cu ostati ovako kokuz nego da moram trpiti jos i takve stvari.

Mervan nas je vec upitao o sredstvima koja dobivamo, misleci da je placanje servera jedini nas izdatak, pa ako cemo profesionalno gledati stvari, koliko bi onda kostalo pisanje jednog Jutarnjeg traca?

Kolika je moja danas dnevnica, da idem po Kozarcu, slikam i na kraju pisem?

Ko ce platiti gorivo (barem 20 KM dnevno), struju, telefon, internet, pa na kraju i malu porciju cevapa, cigare, kafu i oranginu?

A ja vec drugi mjesec nisam dobio plate na Kozarac.Ba niti znam hoce li je biti iduci mjesec? Da ne spominjem zenu i cetvreo djece 🙂

I mada neki misle da mi “ubismo” parama radeci na stranici, ja i dalje kokuz hodam po carsiji i trazim lovu za vatrogasce, fudbalere, spomen obiljezje itd. samo ne za sebe… Nekad postavim sam sebi pitanje, dokle mislim ovako zivjeti i kad cu se jednom normalno zaposliti i zivjeti od svoje plate, ne cekajuci neciju sadaku…

Moj cilj, pokretanjem ove stranice, nije bio da se obogatim, vec da nas okupim, da se nakon godina lutanja, ponovo, makar ovako virtualno,okupimo i da zajedno gradimo bolji i ljepsi Kozarac, i meni je to dovoljno nagrade, a sve ono sto dobijem vise, smatram nafakom od Allaha i zadovoljan sam na tome…

Mi mozemo ograniciti pristup, pa ako hocete i cijeloj stranici ali nam to nije u interesu, niti je to u interesu Kozarca, zato cemo i dalje nastaviti sa radom, i radicemo sve dok budemo mogli, kada nas kriza satare i dovede na rub, tad vec i necemo imati drugog izbora, do prestati sa radom…

Zbog toga ne treba puno polemisati, mi se obracamo onima koji nas podrzavaju i koji cijene nas rad, da nam pomognu da opstanemo a da stranica bude dostupna svima, smatram da 50 KM godisnje nije velika pretplata i da niko od vas nece osiromasiti, veci je problem kad bi vas bilo 1000 takvih, sta bih onda radio sa 50 000 KM? Na kraju kad vidim Klub 100 od FK Bratstva, mi treba da budemo i zadovoljni na dosadasnjoj podrsci…

 

Iskreno se ispred Kozarac.Ba zahvaljujem svima Vama koji ste nas do sada pomagali, pojedini nas pomazu i pored redovne clanarine, i nadam se da smo Vasu podrsku opravdali i da smo radom to dokazali, ta da ce Kozarac.Ba i dalje nastaviti sa svojim radom.

Ono sto bi mogli uraditi i sto sam vec malo spominjao, jeste da organizujemo nase okupljanje, svojevrsnu Skupstinu clanova Kozarac.Ba gdje bi uz druzenje i rostiljadu diskutovali i na temu same stranice, rada na njoj i njene buducnosti… Sve zavisi i od same zelje Vas kao clanova Kozarac.Ba.

Ne znam koliko poznajete ovoga momka, a radi se o Spahovic Rahimu Ziziju, koji se zajedno sa roditeljima, kozarcankom Rahimom i ocem Azizom, nalazi u teskoj socijalnoj situaciji.

Oni su u Kozarcu od prvih dana naseg povratka, prije rata stanovali su u Banjaluci u stanu kojeg jos uvijek ne mogu da vrate u svoje vlasnistvo. Kako nemaju sredstava za advokate i pokretanja postupka vracanja imovine, tako je i sve manje nade da ce ga uspjeti vratiti i prodati i od tih sredstava izgraditi sebi kucu u Kozarcu, u kojem su dosad zivjeli kao podstanari.

Zizi i njegovi roditelji tako, do maja ove godine, moraju izaci iz privremenog smjestaja u kojem trenutno borave na Suhom Brodu i nazalost dolaze u tesku situaciju i ostaju na ulici.

Zizi je dobar i posten momak, vrijedan ali dosta i fizicki slab, tako da se ne uspijeva bas najbolje snalaziti u zivotu i na taj nacin opskrbljivati i brinuti se za svoje roditelje, tako da nema ni sredstava za placanje kirije. On ovim putem moli bilo koga od nasih Kozarcana koji bi mu mogli ustupiti kakav adekvatan smjestaj a on bi se zauzvrat brinuo oko odrzavanja samog domacinstva i svega ostalog sto bi mogao raditi.

Ako neko ima viska prostora i zeli pomoci ovoj ugrozenoj porodici moze se javiti meni na mail svabo@kozarac.ba ili direktno Ziziju na telefon 066 215 943.

A ja bih jos dodao da je ovo slucaj na koji bi trebali paznju posvetiti i nasi odbornici i kroz projekte obnove domacinstava za povratnike rijesiti ovaj slucaj i pomoci njihov socijalni status.

Toliko za ovo javljanje, juce nas je sunce ponovo okupalo, to je cak i miseve izmamilo na svjetlost 🙂 tako da nema potrebe vise spekulirati, ostaje samo da cekamo…

Taman dok se vratim iz Francuske, odmoran, od dnevno-politickih zbivanja i zeljan nase carsije, do tada bih trebao ici i nesto raditi, kako bih se mogao spremiti za puta 🙂

“Budi na dunajluku, kao da si putnik…”

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.