Izvadi iz rukava

 

Racun

Dugo sam razmišljao da li išta da napišem na ovu temu, što je priložena na gornjoj slici.

Kao što vidite kozarac.ba mora svaka tri mjeseca izvuči nekako 316,02 eura  da bi platio svoj server. To znači Emir, Svabo i ja moramo te pare nekako skupiti i uplatiti da se stranica ne bi ugasila.

Kao što se može vidjeti na bloku za naše donacije istih je sve manje. Zapravo, jedan član, anonimno, redovno uplaćuje, iz mjeseca u mjesec, prvo po 10$ a uzadnje vrijeme po 20$.

U čaršiji sam mnogo puta ćuo da mi muljamo oko servera, da to zapravo košta oko 100$ godišnja, pa imaju i drugi stranice pa znaju koliko se to kreće…

Kozarac.ba ima čitav server za svoje potrebe. On je neophodan zbog naše 2 kamere koje idu preko njega ( treća je u planu), zbog chata, koji nemaju ni mnogo veće stranice, zbog radija i najzad zbog obima ljudi koji nas posjećuju iz dana u dan.

Treba praviti razliku između servera i običnog hostinga (web smještaja ili web hotela).

Kod hostinga vaša stranica je jedna od mnogih na jednom serveru, gdje vi imate samo kontrolu nad stranicom dok server kontroliše onaj kod koga ste hosting zakupili. To sebi treba zamisliti kao zgradu sa stanovima, vi imate jedan stan i placate kiriju.

Kozarac.ba ima citavu zgradu a potrebna je zbog gore navedenih stvari.

Početkom rada stranice 2005 god. naši članovi su sami predložili da se uvede neka vrsta članarine da bi se stranica mogla održati. U zadnje vrijeme interes članova za uplatom članarinu je konstantno opado dok je posječenost ostajala ista.

Sada smo svedeni na to da svaka tri mjeseca moramo gledati kako da rješimo server.

Najčešće uplačujemo u turama kako koja donacija stigne. Takvo stanje nećemo moči dugo izdržai ako se zadrži sadašnji trend zainteresovanosti naših članova.

Uz plaćanje servera mi imamo i drugih izdataka kao što su izdržavanje tehničke opreme (kamere, computeri, ups-ovi) pa ako hoćete i baterije sa kojima Svabo hrani svoj aparat.

Svi koji dolaze na stranicu neka odvažu, koliko im znaći kozarac.ba sa vrijednošću jedne godišnje članarine od 50 KM. Ako prevaže ovo drugo onda za nas nema razloga da dalje postojimo.

Mnoge su se stvari ovdje odvile bilo bi šteta kada bi morali prestati sa radom.

Sellam

Aaly

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.