Veliko srce naših ljudi u dijaspori

 

Piše: Ismet Sahurić-Bijeli

Da su bošnjaci oduvijek bili narod sa srcem, dušom i velkim ljudskim osječajima  je neosporiva činjenica. Pogotovo onda kad je pomoć neophodna i prijeko potrebna.

U zajedničkoj organizaciji  “Bošnjačko Kulturnog Centra – Frankfurt” , “Bošnjačko Kulturne Zajednice Offenbach” ,  K.S.G. “Bosnien-Herzegowina e.V.” iz Frankfurta, te K.S.V. „Hanau“ u Frankfurtu je 20. februara organizovan humanitarni koncert za najugroženije porodice i pojednice u Bosni i Hercegovini.

Ovaj koncert je održan u sklopu emisije televizije Hayat “Ispuni mi želju”. Sav prihod sa ovog humanitarnog koncerta će biti upućen zdravstveno i socijalno ugroženim osobama u Bosni i Hercegovini. Medijsko pokroviteljstvo su i ovoga puta preuzeli novinski dnevni list “Dnevni Avaz” i Televizija Hayat.

Veoema nam je drago istaknuti da su po prvi put četiri velike kuće sa područja regije Frankfurta i okolice organizovale jednu zajedničku humanitarnu večer. Ova večer pored svog humanitarnog karaktera ima i jedan sasvim drugi značaj. Naime u vrijeme podjela, u vrijeme globalnih finasijskih kriza, ove četiri kulturne kuće pokazuju svoju snagu, svoje zajedništvo i čvrstu odlučnost, da se i najveći izazaovi mogu samo zajedno prebroditi i prevazići.

U muzickom dijelu progrma nastupili su Seid Memić-Vajta, Nuki Doličanin (bivši pjevač Nervoznog Poštara), Hido Doličanin, popularne mlade pjevačice Mirsanda i Sanela, Suki Čosović, Mustafa Muhić (solista na harmonici), Meris Cerić (solista na gitari), Folklorni Ansambl K.S.G. “Bosnien-Herzegowina e.V”, Hor B.K.C. Frankfurt, Omladina B.K.Z. Offenbach te Band “Za Vašu Dušu”.

Zaista nam je drago napomenuti da su svi učesnici u programu nastupili bez finansijskih nadoknada, sa čim još jedanput dokazuju i pokazuju svoju ljudksu veličinu.

Domaćini i organizatori ove humanitarne večeri se još jedanput zahvaljuju svim učesnicima u programu, kao i mnogobrojnom gostima, koji su svojim prisustvom uveličali ovo humanitarno veče.

Takodjer smo iskoristli priliku i sa ovom večeri započeli oficijelnu promotivnu kampanju izgradenje Spomen Obilježja u Kozarcu.

Veliku podršku i razumijevanje za ovaj časni i historijski projekat nam dolazi od Seida Memića-Vajte. Ovaj umjetnik – koji nam je poznat po svojim  velikim hitovima kao sto su „Lejla“, „Zlatna ribica“, itd. –  je ubjedjen da ce gradjani Kozraca svom rodnom mjestu vratiti stari sjaj, ali isto tako sačuvati sječanje na svoje nevino stradale sugradjane.

Kozarc je danas simbol prkosa i neuništivosti, simbol bošnjačke i bosanskohercegovačke nade i dokaz ljubavi gradjana prema svom rodonom mjestu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.