Izlozba slika Mesuda Hodzica

U Prijedorskom muzeju „Kozara“ sinoc je otvorena izlozba slika na kojoj se predstavio  poznati ovdasnji slikar Mesud Hodzic. Ovaj sedamdesetogodisnji penzionisani umjetnik i dugogodisnji nastavnik slikarstva, rodjeni  Rakovcanac sa Lijeve obale,  prezentirao je  sugradjanima najnoviju kolekciju svojih slikarskih ostvarenja.

Ljubitelji slike su i ovaj put pred zavidno prisutnim brojem posjetilaca svih uzrasta imali priliku uzivati u najnovijem opusu lijepih slika ovog poznatog likovnog umjetnika.

 

Iako je poceo kao „seoski“uco tamo jos davnih sesdestih godina proslog vijeka se baviti ovim zanatom i danas je ostao uz njega izuzetno vezan.

Krenuo je kako kaze, davno, nosen nabojem radoznalosti,  onako tiho i instiktivno.

Imperativ  sto kvalitetnijeg i slikovitijeg prenosa znanja ondasnjim djacima je bio presudan za dalju sudbinu i afirmaciju ovog uce. Vec tada je poceo sa prvacicima Osnovne skole u Zecovima da sara i mimo skolske table..

Fasciniran sa ondasnjim stilom oblacenja, sa izrazenim samijama na glavi, ondasnjih starih seoskih neni, lakse mu otvorise put u umjetnost i posluzile mu kao dodatni motiv i inspiracija da krene stazom slikarstva, rijeci su ovog bivseg uce..

Nakon sedam godina uciteljovanja najzad odluci i da upise  Likovnu pedagosku akademiju u Sarajevu.

Vrlo brzo postade zapazen kod ondasnjih profesora slikarstva Mersada Berbera, Afana Ramica, Nade Pivac i jos nekih drugih dobro poznatih ljudi onog vremena. Poslije zavrsene Pedagoske akademije u Sarajevu vraca se u svoj grad na Sani

Radio je kao predavac likovne umjetnosti na ovdasnjim osnovnim i srednjim skolama. Od davne 1964. godine Mesud je prisutan na ovim prostorima kao clan mnogobrojnih asocijacija i udruga .

Sinosnja posjeta i radoznalost Prijedorcana svih uzrasta potvrdjuje tezu da je umjetnicki opus ovog dugogodisnjeg prosvjetnog radnika, umjetnika i slikara itekako prisutan u gradu na Sani i njegovom okruzenju, rijeci su direktora muzeja „Kozara“ gospodina Radivojca i drugih uvodnicara sinosnje predstave.

Danas je jedan od zapazenijih clanova Udruzenja likovnih umjetnika RS-a.

Imao je niz samostalnih izlaganja u inostranstvu i sirom bivse nam drzave.

I danas ovaj umjetnik iako je vec u podmaklim godinama neumorno radi, stvara i naravno  izlaze svoje slike, kako u  Prijedoru, tako i sirom bivsih nam zajednickih prostora.

 

(Nijaz Brkic, Foto: GradPrijedor.com)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.