Osam miliona KM za uređenje industrijske zone Celpak

Za uređenje industrijske zone “Celpak” u Prijedoru potrebno je oko osam miliona maraka, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Boro Vojvodić.

On je dodao da se studija izvodljivosti za zonu “Celpak”, koja obuhvata površinu od 93.000 kvadratnih metara, odnosi na nekadašnji “Celpakov” drvni prostor.

 

 

“Ovih dana radimo na utvrđivanju troškova uređenja industrijske zone “Celpak” i došli smo do okvirnog iznosa od osam miliona maraka. Pored troškova oko uređenja infrastrukture: vode, struje, puteva i telefona, u ovaj iznos uračunat je i iznos koji je Vlada RS uplatila preduzeću “Celpak” u stečaju, kako bi se obezbijedio prostor za izgradnju industrijske zone”, kazao je Vojvodić.
 
On je dodao da se od prodaje zemljišta, te poreza i doprinosa od radnika koji budu radili u pogonima, očekuje prihod u visini od 11 miliona maraka.

Vojvodić je istakao da će u uređenje industrijske zone sredstva ulagati javna preduzeća iz oblasti komunalne privrede.
 
“Ta preduzeća prodavaće svoje proizvode i usluge, poput struje, vode i telefona. Tu će se naći i opština, koja će da uloži sredstva za izgradnju internih saobraćajnica. Povratak uloženih sredstava očekujemo u periodu od deset godina”, kazao je Vojvodić i dodao da se trenutno radi na animiranju privrednika.

Prema njegovim riječima, do sada su se pojavila osmorica zainteresovanih privrednika koji su izrazili želju da kupe zemljište u industrijskoj zoni “Celpak”.

“Za sada postoji interesovanje za oko 35.000 kvadratnih metara, što je trećina ukupne površine. Oni žele da grade objekte na površini od 12.000 kvadratnih metara, a ostavljena im je i mogućnost za proširenje djelatnosti”, kazao je Vojvodić, dodajući da bi ova osmorica zainteresovanih privrednika obezbijedila oko 350 radnih mjesta.
 
Već na prvoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine opštine može se očekivati utvrđivanje uslova pod kojima će budućim investitorima biti ponuđeno zemljište u industrijskoj zoni “Celpak”, kao i utvrđivanje međusobnih prava i obaveza.
 
Od ukupno pet industrijskih zona, koliko bi ih trebalo da bude na području prijedorske opštine, u toku je izrada studije za dvije, industrijsku zonu Čirkin Polje i “Celpak”.

 

(Opstina Prijedor)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.