Otvorene XXI. Zimske olimpijske igre

 

Uz tugu zbog smrti gruzijskog sankaša Nodara Kumaritashvilia, koji je poginuo tokom treninga u Vancouveru su noćas, tokom spektakularne ceremonije na stadionu BC Place otvorene XXI. Zimske olimpijske igre.

Vjerovatno loša energija zbog smrti Gruzijca pratila je i ceremoniju otvaranja, tokom koje se jedan od dijelova scenografije nije uspio podići sa poda, tako da nositeljica olimpijskog plamena, brza klizačica Catriona LeMay Doan, nije mogla ikoristiti svoju baklju.

Ceremonija je, uprkos sveprisutnom glamuru, bila posvećena Kumartashviliu uz odavanje minute šutnje, a sedam preostalih članova gruzijskog tima je nosilo crne trake na rukama, dok je publika ustala da mu oda počast jednim velikim aplauzom, javlja AP.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogue i glavni organizator igara u Vancouveru John Furlog, pozvali su atletičare da se takmiče u čast Kumaritashvilia.

Više od 60.000 ljudi je došlo na ekstravagntnu ceremoniju, prvu koja koja je ikada održana u zatvorenom prostoru. Najviše ovacija dobio je kanadski tim sportista koji je na stadion ušao posljenji u paradi nacija.

Vrhunac je bio paljenje olimpijskog plamena koje su izvršili četiri kanadska sportska heroja – velikan hokeja Wayne Gretzky, skijašica Nancy Greene, košarkaš All-Stara Steve Nash i klizačica Le May Doan

Drugi veći plamen zapaljen je duž velikog bulevara u centru Vancouvera, kako bi se ovom kanadskom gradu dao jedan vanjski vidljivi simbol da su olimpijske igre uistinu započele.

Na početku olimpijade, za prvi vikend, najavljena je kiša iako će se temperature popeti i do 10 stepeni Celzijusa, što je mnoge navelo da ovo nazovu i Proljetnom olimpijadom.

Oko 2.500 atletičara iz 82 zemlje, što je rekordan broj, učestvuje na igrama boreći se za medalje na 86 natjecanja.

Učesnici Olimpijade po prvi put su Kajmanski otoci, Kolumbija, Gana, Crna Gora, Pakistan, Peru i Srbija.

Favoriti ovogodišnjih igara su Njemačka i SAD, koji su završili na prvom i drugom mjestu prije četiri godine u Torinu, dok se i Kanada nada da će završiti svoj nastup sa top medaljama.

Kulturni dio ceremonije činili su neki od najboljih kanadskih pjevača poput Bryana Adamsa, Nelly Furtado, sarah McLahlan i K.D.Lang.

Najmlađi učesnik 21. Zimskih olimpijskih igara u Vancouveru biće 15-godišnji Australijanac Scott James koji se takmiči u disciplini halfpipe, a najstariji je 51-godišnji Meksikanac Ubertus Oenloe – takmičar u alpskim disciplinama.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.