KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Danas bih, ako Bog da, ponovo trebao put Sarajeva da predam papire za dobijanje francuske vize. U proslom javljanju sam malo spomenuo da trebam pocetkom iduceg mjeseca da idem u Francusku gdje bih kao predstavnik omladinskog udruzenja Mladost ucestvovao u Lenten Campaign 2010 koju organizuje CCFD Terre Solidaire.

Ne znam koliko dugo cu se zadrzati u nasem glavnom gradu, pa zbog toga pisem sad ovaj Jutarnji trac, kako bih vas informisao o nekim stvarima, odnosno o dogadjajima vezano za izgradnju Spomen obiljezja u Krkicima.

Vecina vas je pratila na forumu temu, koju sam sinoc izbrisao (objasnicu kasnije zasto), vezano za Spomen obiljezje, na kojoj se, kako to kod nas cesto biva, zbog slabe komunikacije otislo u sasvim kontra smjeru.

Ne bih ovaj put prepricavao sta se sve pisalo po forumu, kao ni ono sto je juce sve razgovarano u Kuci mira, gdje je Glavni odbor za izgradnju Spomen obiljezja, imao svoj redovan sastanak.

 

 

Pokusacu u ovome javljanju iznijeti ono najbitnije sto se jucer dogovorilo. Nakon diskusije pod razno, doslo se do smirivanja tenzija i uspjelo se doci do nekog zajednickog dogovora i plana za daljni rad.

Nesumljivo je da je ovaj projekat vazan za sviju nas i da niko nema pravo na exluzivitet u vodjenju ovoga projekta, zbog toga nema mjesta nikakvoj iskljucivosti jer nam je u realizaciji ovoga projekta, potrebna podrska sve i jednog Kozarcanina, ne samo u financijskom smislu, vec recimo i u uspostavljanja konacnog spisaka svih ubijenih i nekih drugih poslova koji ce biti neophodni da bi se projekat do kraja zavrsio.

Sto se tice informisanja i medijske prezentacije projekta, ostao sam i dalje na celu tog, da ga nazovem, pododbora-glavnog odbora, oficijelna stranica ostace http://www.so-kozarac.com koju ce uredjivati Adis M. a sa koje, po zelji i interesu i druge nase stranice mogu preuzimati materijal. Naravno, sve druge stranice imaju pravo i ovako neformalno, kao sto ja sad cinim, pisati o ovome projektu i na taj nacin ga afirmisati, pogotovo u dijaspori…

Ono najbitnije jeste da su se tenzije spustile, i da su se neki nesporazumi rijesili, tako da se barem ovdje u carsiji stvari pocele sredjivati, a mi se nadamo da ce isto tako biti i vani, te da cemo zajedno, insallah, zavrsiti ovaj projekat i ostaviti buducim generacijama spomenik koji ce ih podsjecati na veliko zlo koje nam se dogodilo 1992., na zlocin koji su nad nama ucinili nase komsije Srbi.

Preko hiljadu imena ubijenih, vise je nego dovoljan pokazatelj kolicine zlocina, a da ne govorimo o drugim raznim torturama i zlostavljanjima te progonima…

Osim svakodnevnih aktivnosti na prikupljanju sredstava, trenutno je najbitnije da se uspostavi konacni spisak ubijenih, koji ce se naci na spomeniku. Trenutni spisak je postavljen na oficijelnoj stranici a i mi cemo ga ubrzo prebaciti i na nas forum, kako bi sto vise ljudi imalo priliku da ga pregleda i da ukaze na nedostatke ili greske.

Na jucerasnjem sastanku svoje ostavke su dali, usmeno dr. Zlatko Skeric predsjednik G.Odbora i pismeno Nedzad Besic predsjednik gradjevinskog odbora, koje su obe odbijene od strane ostalih clanova odbora. Medjutim Nedzad je bio podnio neopzivu ostavku i pored nagovaranja sviju nas da ostane i dalje na tom mjestu, ipak je ostao pri svome stavu iako je izrazio i daljnju podrsku odboru i samom projektu. Gradjevinski odbor ce na iducem sastanku predloziti drugu osobu za to mjesto kao i druge ljude koji bi se tu koptirali…

Za sve informacije vezano za ovaj projekat, mozete se obratiti preko http://www.so-kozarac.com kao i na moj licni mail svabo@kozarac.ba kako bi dobili zvanicne odgovore. Sto se tice brzine davanja odgovora, tu cete trebati imati malo sabura, jer je fizicki nemoguce biti na internetu 24 sata i biti spreman davati zvanicne odgovore, te ce se u tom smislu sva pitanja sakupljati tokom sedmice, prezentovati Glavnom odboru i tek nakon toga davati zvanicni odgovori…

Iskreno se nadam da cemo, pored svih iskusenja koja nas pogadjaju, a koja ce nas sigurno jos pogadjati, uspjeti da do kraja realizujemo ovaj projekat i da izgradimo Spomen obiljezje za sve nevino stradale Kozarcane 1992-1995

 

Toliko za ovo kratko javljanje, vise o ovome kao i drugim stvarima vezano za nasu carsiju, insallah, kada se vratim iz prijestolnice (nadam se s vizom :))

Selam Kozarac.BA

 

 

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.