Korićanske stijene: Sanitetlija s puškom

 

Svjedočeći u svoju korist, drugooptuženi Milorad Radaković je ispričao kako je 21. avgusta 1992. godine bio u obezbjeđenju konvoja koji je odvozio Prijedorčane, ali da nije znao za strijeljanje na Korićanskim stijenama.

“Toga dana bio sam raspoređen da obezbjeđujem konvoj civila od Prijedora do Travnika. Ovo je bio treći konvoj u kojem sam učestvovao, a od prethodna dva razlikovao se samo po većem broju ljudi koji su odlazili. Moj zadatak je bio da kao sanitetski radnik pri rezervnom sastavu policije pomognem ljudima u slučaju da im se nešto desi, ako se desi neka nesreća, neko ranjavanje i tako…”, ispričao je Radaković.
 
Uz Radakovića, za zločin protiv čovječnosti Tužilaštvo BiH tereti Zorana Babića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor.

Prema navodima optužnice, sva šestorica su 21. avgusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja sa preko 1.200 civila koji su “vođeni na razmjenu u Travnik”. U optužnici stoji da je na Korićanskim stijenama izdvojeno oko 200 muškaraca, koji su potom strijeljani.

Tokom svjedočenja Radaković je ispričao da je iz Tukova krenula kolona od 15 autobusa i kamiona, te da su do odredišta na Smetovima imali dvije pauze.

“To su uglavnom bile kraće pauze na kojima se ništa neobično nije dešavalo. Niko u moj autobus nije ulazio, niti je bilo ko od putnika tražio novac ili ih pljačkao. Na pauzi, kraj jednog potoka, civili su izlazili napolje, a ja sam uglavnom pričao sa vozačem”, rekao je Radaković.

Nakon posljednje pauze, kako je svjedočio optuženi, konvoj je prošao pored dva pokvarena autobusa u kojima su bili civili. Kraj autobusa su, prisjetio se, stajali Miroslav Paraš, Darko Mrđa i Damir Ivanković.

“Dado nam je rukom dao znak da nastavimo vožnju, i autobus u kojem sam ja bio nije se zaustavio. Nastavili smo ka odredištu, i na Smetovima kod Travnika iskrcali sve putnike. Nakon toga smo okrenuli autobus i vraćali se istim putem nazad. Prošli smo pored dva autobusa, ali u njima više nije bilo ljudi”, rekao je optuženi.

Darko Mrđa je pred Haškim tribunalom priznao krivicu i osuđen je na 17 godina zatvora. Miroslav Paraš je u međuvremenu preminuo, dok je Damir Ivanković pred Sudom BiH priznao da je u avgustu 1992. učestvovao u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama, te je osuđen na 14 godina zatvora.

Tokom unakrsnog ispitivanja optuženi Radaković je rekao da je za strijeljanje na Korićanskim stijenama čuo nekoliko dana kasnije, kada su Mrđa i Paraš rekli da se svi pripadnici interventnog voda moraju “skloniti na par dana iz Prijedora”, jer će zbog strijeljanja na Korićanskim stijenama “biti likvidirani”.

“Tada sam čuo šta se desilo 21. avgusta. Došli smo svi u Orlovaču i čekali da nam Paraš i Mrđa kažu šta ćemo dalje. Nakon par dana vratili smo se u Prijedor”, objasnio je Radaković.

Na pitanja Tužilaštva BiH da li je, kao sanitetski radnik, imao torbu i oznaku na uniformi, optuženi Radaković je rekao da torbu nije nosio jer nije očekivao da će se desiti bilo šta strašno, ali da je u džepu imao “par zavoja za ne daj Bože”, te da je nosio automatsku pušku.

Ulaganjem materijalnih dokaza Odbrana Radakovića je završila dokazni postupak.

Na sljedećem ročištu, 8. februara 2010. godine, Odbrana trećeoptuženog Milorada Škrbića će saslušati prva dva svjedoka.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.