Korićanske stijene: Negiranje učešća u zločinu

 

Zoran Babić je svjedočio u svoju korist i negirao učešće u ubistvima oko 200 civila počinjenim 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama.

“Zadržao sam se neko vrijeme u Tukovima, gdje se konvoj pripremao za polazak, i onda sam krenuo dole i vratio se u centar policije. Kolona je ostala i nisam dočekao da krene. Bio sam neko vrijeme u centru, a onda sam otišao do grada i onda kući”, kazao je prvooptuženi Babić.

Babić se tereti skupa s Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, bivšim pripadnicima interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da su 21. augusta 1992. godine učestvovali u sprovođenju konvoja s preko 1.200 civila, koji su vođeni na razmjenu u Travnik.

Kako stoji u optužnici, oko 200 muškaraca je izdvojeno i strijeljano na Korićanskim stijenama.

Prvobitno su istom optužnicom bili obuhvaćeni Damir Ivanković i Gordan čurić, koji su nakon priznanja krivice osuđeni na 14, odnosno osam godina zatvora. Ivanković je tokom svjedočenja protiv ostalih optuženih kazao da je Babić učestvovao u strijeljanju civila na Vlašiću.

Babić je ispričao da je bio pripadnik interventnog voda pri SJB-u Prijedor od maja 1992., te da je 21. augusta te godine bio na prozivci svog voda, kada je rečeno da će osiguravati konvoj ka Travniku.

Kako je objasnio, tog dana nije išao u pratnju konvoja jer je bio zadužen za “oklopno vozilo BRDM”, skupa s Velimirom Vračićem, Radenkom Marinovićem i zaštićenim svjedokom K3, bivšim pripadnicima interventnog voda.

“Posada BRDM-a nikada nije praktikovala da ide u konvoje. Mislim da nisam dobio direktno naređenje da ne idem, ali nisam išao”, istakao je Babić.

Iako nije bio u pratnji konvoja, Babić je potvrdio da je otišao do mjesta Tukovi, odakle je kretao konvoj, kako bi “potražio prijatelja Alena”.

“Nije se moglo nikoga naći – bilo je oko 500 ili 600 ljudi. Dosta autobusa i kamiona. Možda pet autobusa, ali više kamiona. Bilo je dosta žena, djece i staraca”, rekao je Babić, dodavši da je vidio optužene Radakovića, Škrbića, Četića i Stojnića, ali da ne zna da li su bili u pratnji konvoja.

“Kada sam se vratio u krug policije – tamo sam vidio Peru Čivčića i Radoslava Kneževića. Pero je tovario municiju u kamion. Ne znam onda gdje je otišao s tim”, dodao je Babić.

Petar Čivčić, bivši komandir Prvog interventnog voda, i Knežević, pripadnik voda, te Saša Zečević, Marinko Ljepoja i Branko Topola, optuženi su za učešće u istom zločinu i u toku im je suđenje pred Državnim sudom.

Odbrana prvooptuženog je na ovom ročištu uvela osam materijalnih dokaza koji se tiču Babićevog zdravstvenog stanja.

Naredno ročište zakazano je za 12. januar 2010. godine, kada će biti saslušana prva dva svjedoka Odbrane Milorada Radakovića.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.