Pavić: Nema pravih rješenja dok ne ode OHR

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je da u Bosni i Hercegovini nema pravih rješenja dok je visoki predstavnik ovdje i dok bošnjački predstavnici misle da lobiranjem po svijetu i preko visokog predstavnika mogu da iznađu rješenje koje odgovara samo njima, a to je centralizovana Bosna i Hercegovina  .

Komentarišući odbijanje Stranke za BiH, SDP-a i SDA da usvoje zakon o popisu stanovništva u BiH, Pavić je rekao da će se oni tako ponašati sve dok su miljenici međunarodne zajednice.

 

“Zatvaranjem OHR-a i odlaskom supervizora za Brčko biće prisiljeni da sjednu za sto i razgovaraju sa domaćim političarima u domaćim institucijama”, rekao je Pavić “Glasu Srpske”.

Govoreći o referendumu u RS, Pavić je naveo da bi prvo pitanje trebalo bi da bude izjašnjavanje o podršci Dejtonskom sporazumu i o prenošenju ovlašćenja sa RS na nivo BiH.

“To pitanje je i suština Ustava i zato bi trebalo pitati građane jesu li za promjenu Ustava ili nisu. Mislim da za sada treba da se zadržimo samo na najvažnijim, dakle ustavnim pitanjima”, poručio je Pavić.

Osvrćući se na izmjene Izbornog zakona BiH, Pavić je ocijenio da uvođenje zatvorenih izbornih lista nije suštinska izmjena zakona i da DNS nema ništa protiv zatvorenih lista.

“Izbjeglo bi se formiranje nove stranke, da nam stranci formiraju stranke, da se poslanici i odbornici prodaju. Izbjeglo bi se to švercersko tržište poslanika i imali bismo pošteniji odnos da poslije izbora svako dobije tačno ono što su mu građani dodijelili”, naglasio je Pavić.

Lider DNS-a istakao je da ima određenu rezervu, mada ne isključivu, kad je u pitanju povećanje cenzusa jer bi, kako je rekao, cenzus uništio veliki broj manjih stranaka i građani koji su dali veliki broj glasova tim strankama ne bi imali svoje predstavnike u institucijama.

(Srna)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.