Za redovnije vodosnabdijevanje 17 miliona maraka

Prijedorčani bi u ovoj i narednoj godini trebalo da najvećim dijelom riješe goruće pitanje vodosnabdijevanja u tom gradu, zahvaljujući projektu Vlade Švajcarske teškom 17 miliona maraka.

Drago Tadić, načelnik prijedorskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, istakao je da će prvi radovi započeti u aprilu ove godine.

 

“Švajcarska vlada je za ovaj projekat izdvojila 12 miliona maraka, a lokalna zajednica pet miliona, koliko je bilo potrebno za izradu projektne dokumentacije koja je rađena u Švajcarskoj. Tokom prošle godine konačno je završena dokumentacija, a prvi radovi bi trebalo da započnu za dva mjeseca”, kazao je Tadić.

On je dodao da projekat vodosnabdijevanja u Prijedoru obuhvata područje grada, širi rejon naselja Hambarine i Ljubija, Donju Dragotinu, Kozarac, Kamičane, te širi dio Omarske.

“Na ovaj način biće riješeni problemi koji su godinama prisutni u urednom vodosnabdijevanju Prijedora, jer on obuhvata 60 odsto ukupne teritorije lokalne zajednice. Već u narednom mjesecu potpisaćemo ugovor sa izvođačem radova iz Švajcarske”, rekao je Tadić.

Vlado Reljić, direktor prijedorskog “Vodovoda”, kazao je da je implementacija ovog projekta u Prijedoru dočekana sa oduševljenjem jer će se raditi na opravci gradske distributivne mreže, koja je građena sedamdesetih godina prošlog vijeka i koja je u veoma lošem stanju.

“Sigurno je da će se implementacijom projekta smanjiti gubici vode u postojećoj distributivnoj mreži, a kapacitet će biti povećan za cijelih 50 odsto. Takođe će se biti izbušen i novi bunar kapaciteta 460 litara vode u sekundi, a trenutni kapacitet iznosi 300 litara. To će znatno poboljšati cjelokupan sistem vodosnabdijevanja u gradu i okolnim selima i naseljima, a problema sa urednim vodosnabdijevanjem više neće imati ni oni koji stanuju na višim spratovima u prijedorskim soliterima”, naglasio je Reljić.

U prijedorskom Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove istakli su da je tokom prošle godine izvršena i preliminarna analiza novog izvorišta pitke vode koja se nalazi na Tomašičkim jezerima.

Prvom analizom koja je izvršena na tim jezerima u sklopu kopa rudnika Ljubija ustanovljeno je da je voda ispravna za piće.

“S obzirom na to da se radi o značajnim količinama vode i praktično novom izvorištu, to bi nam moglo omogućiti da da preko 80 odsto lokalne zajednice bude adekvatno snabdjeveno pitkom vodom”, naglasio je Tadić.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.