Mesić je uspio unazaditi odnose Hrvatske i Srbije za nekoliko godina

Jedva nešto više od tjedan dana trebalo je Stjepanu Mesiću da diplomatske odnose Hrvatske i Srbije vrati nekoliko godina unatrag.

Najprije je posjetio Kosovo dan nakon pravoslavnog Božića, zatim je pomilovao Sinišu Rimca, čovjeka koji je priznao da je sudjelovao u nemilosrdnom ubojstvu 12-godišnje Aleksandre Zec i njezine obitelji, a šlag na torti bila je izjava da bi poslao Hrvatsku vojsku na Republiku Srpsku kad bi Milorad Dodik raspisao referendum za odcjepljenje.

Tadić će Mesića prijaviti UN-u

Reakcije iz regije, ali iz Europe, izrazito su negativne. Mesićeva izjava nije se, kao što upozorava politički analitičar Damir Grubiša, svidjela ni predstavnicima ostalih naroda u Bosni i Hercegovini. Ivan Grdešić, pak, smatra da je i sam Mesić kasnije shvatio kako je, ohrabren čašicom šampanjca, preoštro reagirao. No, šteta je počinjena, a hrvatski predsjednik opet je, treći put ovog mjeseca, udarna tema na naslovnicama srpskih tiskovina.

Boris Tadić najavio je da će hrvatskog predsjednika prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a zbog prijetnji po sigurnost ljudi i naroda koji žive u regiji. Vuk Jeremić smatra da se radi samo o još jednom očiglednom slučaju Mesićeve provokacije kojem ne treba pridavati previše pažnje. Čak je i Milorad Dodik ovoga puta uspio ispasti razumniji od hrvatskog predsjednika pa je upozorio Mesića da on nikad nije spominjao referendum o odcjepljenju.

"Mesić je idiot!"

Odlučnija reakcija hrvatskog političkog vrha je izostala, ali između redaka može se pročitati da niti premijerki Jadranki Kosor, niti budućem predsjedniku Ivi Josipoviću nije drago što se Mesić malo previše opustio u društvu novinara, koje je posljednji put ugostio na svom tradicionalnom domjenku na Pantovčaku. Kosor je kazala kako nije primjereno da s predsjednikom komunicira preko medija, dok je Josipović ocijenio da se radi tek o još jednom primjeru Mesićevog ležernog stila u razgovoru s novinarima.

Oštra osuda Mesićeve izjave ipak je stigla iz nekih drugih društvenih sfera u Hrvatskoj. Najpoznatiji su novinski komentatori Mesića pretvorili u predmet ismijavanja, uz jednoglasan zaključak kako je sreća u nesreći što Mesiću ostaje još samo mjesec dana pa se ipak neće stići zaratiti sa Srbijom. Najeksplicitniji komentar predsjednikove izjave dao je Denis Kuljiš, koji je pragmatično zaključio "da je Mesić idiot".

Predsjednik se opustio uz čašicu šampanjca, a to mu se češće događa

Ivan Grdešić i Damir Grubiša, koji su za Index analizirali okolnosti i posljedice Mesićeve izjave, složit će se da to nije bila najpametnija stvar koja je izašla iz predsjednikovih usta, ali olakotna je okolnost uzbuđenje koje Mesić vjerojatno osjeća u svojim posljednjim danima na Pantovčaku.

"Ne znam što je predsjednik točno mislio kad je to rekao, ali ne vjerujem da je imao na umu okupaciju Banje Luke. Vjerojatno je kasnije i sam shvatio da je to bilo malo preoštro, pa makar i pred kraj mandata i uz čašicu šampanjca", kaže Grdešić. Grubišin je stav kako je svima u Hrvatskoj ionako jasno da ta izjava nema uobičajenu konotaciju koju bi imala iz usta nekog drugog državnika. "Radi se samo o Mesićevoj verbalnoj eskapadi, kolokvijalnim izričaju u jednoj opuštenijoj atmosferi što se našem predsjedniku češće događa", ističe Grubiša.

Josipovićeva inauguracija mora biti novi početak

Iako su se Mesiću zaredala tri velika gafa što se odnosa sa Srbijom tiče, naši sugovornici smatraju da se ne radi o smišljenoj provokaciji. "Vjerojatnije zvuči da je problem u lakomislenosti", kaže Grubiša, a Grdešić ističe kako je Mesić bio "preoštar i preležeran" što su svi ostali zatim iskoristili za promociju vlastitih političkih ciljeva.

"Naravno da Mesićeve izjave izazivaju trenutnu reakciju, ali vjerujem da će se to otkloniti onog trenutka kada dužnost preuzme novi predsjednik", smatra Grubiša koji vjeruje da će Ivo Josipović pokazati želju da bude protagonist miroljubive politike Hrvatske prema ostatku zapadnog Balkana. Grdešić je istaknuo kako ni Tadiću nije potrebno zaoštravanje odnosa s Hrvatskom mjesec dana prije Mesićevog odlaska u političku mirovinu.

Tadić se prema Kosovu ponio isto kao i Mesić prema Srbiji

"Tadić mora shvatiti da u Hrvatskoj ima novog partnera i da se Hrvatska ima pravo promijeniti", istaknuo je Grdešić koji upozorava da se srpski predsjednik prema Kosovu ponio jednako neeuropski i nedobrosusjedski kao i Mesić prema Srbiji. Podsjećamo, srpski predsjednik odbio je doći na Josipovićevu inauguraciju u Zagreb zato što ne želi biti na istom skupu s predsjednikom Kosova.

"Vrijeme je da se Srbija navikne da će se takve situacije događati sve češće", kaže Grubiša i dodaje: "To je stvar realnosti. Srbija se mora pomiriti s tim da je Kosovo postalo neovisno i da kreće putem suverenosti i samostalnosti, čak i ako ga nisu priznale sve države Europske unije".

(Index)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.