Postoje li u Bosni i Hercegovini zarobljeni gradovi?

Pažljivi statističari u Bosni i Hercegovini izračunali su da od nekoliko hiljada imena koja su se od izbora 1990. godine do danas na ovaj ili onaj način "provrtjela" kroz političku, izvršnu i zakonodavnu vlast dijela države koji pripada FBiH, njih oko 500 kontinuitet vladanja nije prekidalo dvadesetak godina.

Rijetki su, naravno, pozitivni primjeri dugogodišnjeg obnašanja vlasti, što je u slučaju načelnika općine Teočak Taiba Muminovića, kojeg na čelo općine narod bira još od rata, ili slučajevi nekolicine domaćih parlamentaraca za čija se imena nikada nisu vezali kriminal, nepotizam, političke smutnje itd.

No, o primjerima pojedinaca u vlasti koji godinama diriguju političkim, privrednim i svim drugim procesima u svojim sredinama, a da za to ne snose nikakvu odgovornost danas će malo ko, posebno u manjim sredinama, javno progovoriti.

Iako važe za "posebno hrabre ljude", danas ne postoji Krajišnik koji će javno izaći i reći ko to u političkom životu Krajine, naprimjer, održava tipove kakav je Asim Kamber, kadar SDA iz Sanskog Mosta.

Zar je moguće da poslije karijere ratnog logističara u čije račune nikada niko nije zavirio (jer ih nije ni bilo, op.a), nakon vremena političkog ubijanja rahmetli Mehmeda Alagića (jer samo je Alagić znao čime se ovaj u Zagrebu i Njemačkoj bavio, op.a.), te cijepanja po svim šavovima nekada moćne SDA u Krajini, Kamber preživi sve izbore, stranačka povjereništva i diferencijacije i domogne se najviših partijskih, ali i zakonodavnih funkcija u FBiH, a da se nikada niko ne upita "dokle"?

Naravno da nije moguće, ali zahvaljujući upravo vremenu logistike i njegove čuvene podlosti "čuo sam se s Mehmedom", Kamber je, kako u Sanskom Mostu, tako i u USK godinama učestvovao u gradnji takve strukture političke i izvršne vlasti da danas i u općini i u kantonu nema javne i društvene pozicije – od rukovođenja mjesnim grobljima do najviših funkcija vlasti – u kojoj grlo njihovih nosilaca ne stežu prsti ovog moćnika SDA. Dokle, niko ne zna. Valjda do posljednjeg birača SDA.

Svakako da je Asim Kamber personifikacija ubuđalosti ljudskih resursa jedne političke generacije u BiH, ali i ljudske izvitoperenosti osoba koje su vlast stečenu po osnovu partijske pripadnosti i narodne nesreće shvatali kao moć bez ikakve odgovornosti, u kojoj će oni određivati gdje će ko i šta raditi, šta će se i gdje graditi, kako će se ko politički izjašnjavati, koji stepen demokratije će smijeti uživati, pa čak i u kojoj će se džamiji ili crkvi Bogu moliti.

Način na koji Safet Oručević iz Beča godinama upravlja procesima u Mostaru najbolji je pokazatelj moći pojedinaca koji su svoju poziciju u vlasti iskoristili za "budućnost", odnosno instalirali određene ljude na pozicije s kojih će se odlučivati o sudbini građana ove zemlje.

Nedavna pobuna u SDA Maglaj i Olovo samo je odgovor na tinjajuću političku ambiciju  dugogodišnjeg funkcionera SDA iz Zeničko-dobojskog kantona Šemse Mehmedovića, koji, uz sva uvažavanja za neke ranije zasluge, danas, naravno pod krinkom odluka Centrale SDA, pokušava ovladati političkom bazom kantona prije općih izbora.

Također, o moći Salke Selmana, premijera SBK, u kojem se trenutno za gradnju mini hidroelektrana na smrt i život, naravno pod njegovim nadzorom, bore SDA biznismeni sa dvodecenijskim stažom "zaštite bošnjačkih interesa", tek treba da se čuje.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.