Hrvatska danas bira trećeg predsjednika

Nakon što su susjednu Hrvatsku u dva mandata predvodili Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, Hrvati u nedjelju na petim po redu predsjedničkim izborima, među 12 kandidata, biraju svog trećeg predsjednika.

Birališta su jutros otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje i izborna šutnja, započeta 26. decembra u ponoć. Otvoreno će biti ukupno 6.866 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu. U inostranstvu će, u ukupno 55 zemalja, biti otvoreno 250 biračkih mjesta. Gotovo polovica inostranih biračkih mjesta, njih 124, biti će otvorena u Bosni i Hercegovini.

 

Pravo glasa na ovim izborima ima 4.495.006 birača, od čega ih se 4.088.798 nalazi na popisu u Hrvatskoj, a 406.208 ih ima prebivalište u inostranstvu.

Građani Hrvatske će moći birati između 12 predsjedničkih kandidata. To su: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

Ne osvoji li u prvom krugu nitko od 12 kandidata više od 50 posto glasova (za izbor predsjednika je potrebna većina od minimalno 50 posto + jedan glas), drugi izborni krug će biti održan za dvije sedmice, 10. januara i u njemu će snage odmjeriti dva kandidata s najvećim postotkom glasova iz prvog izbornog kruga.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.