Otvoreno pismo Igoru Radojčiću, Predsjedniku NS RS

Poštovani gospodine Predsjedniče, Zadnja Odluka visokog predstavnika u BiH, gosp.Valentina Inzka , kojom produžava mandat međunarodnih tužioca i sudija u Bosni i Hercegovini u odjelu za ratne zločine izazvala je kod jednog broja političara u RS burnu reakciju i najavu raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj.

Alarmantna je činjenica da je inicijativa pokrenuta od samog premijera RS, gospodina Milorada Dodika.

 

Iako zastupamo različite političke poglede po navedenoj temi želim da Vas zamolim da narodnim poslanicima NS RS, prilikom eventualnog razmatranja ovog pitanja, iznesete sledeće:

1.Saglasni smo sa stavom da bi najbolje riješenje za sve građane BiH  bilo da bosanskohercegovačke institucije u potpunosti same vrše funkcije koje su im date, ali uvažavamo i realnu činjenicu da je sadašnja struktura vlasti kreator takve političke klime u kojoj mnoge institucije nisu usaglašene sa normama onoga što nazivamo normalnom pravnom državom, te odluka visokog predstavnika predstavlja realizovani nužni minimum u odnosu na sve ono što je stvarno stanje u našoj državi. 

2.Inicijativa održavanja referenduma  u RS  od strane rukovodstva SNSD-a je  aktivnost koja  objektivno doprinosi funkciji daljnjeg zaoštravanja odnosa unutar BiH.

3.Sprovedba takve inicijative bi predstavljalo zloupotrebu referenduma kao demokratskog instrumenta i vodilo daljnjoj destibilizaciji Bosne i Hercegovine, što neodoljivo podsjeća na devedesete godine čije tragične tragove na sebi još uvijek nose svi bosanskohercegovački građani.

4.Takav referendum bi otvorio procese kojima bi u RS, prema našoj političkoj procjeni, u nekim lokalnim sredinama u kojima Bošnjaci ili Hrvati imaju većinu, bio povod organizovanju sličnih refernduma koji bi destabilizovali i RS.

5.Sprovedba inicijative sličnih referenduma je tendenciozno legalizovanje eksluzivnosti  jednog naroda na određenoj teritoriji države BiH što je u direktnom sukobu sa ustavnim principom o konstituitivnosti sva tri naroda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine, te je u direktnom sukobu sa Dejtonskim Mirovnim sporazumom u odredbama koje govore o pravima i slobodama svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, kako Hrvata i Bošnjaka u RS, isto tako i Srba u FBiH.

6.Ovakvi referendumi ne doprinose unapređenju demokratskih odnosa u BiH, već predstavljaju retrogardni populistički politički pristup koji sve građane Bosne i Hercegovine, i Srbe i Hrvate i Bošnjake i sve druge bosanskohercegovačke građane, vraćaju u neke davne vijekove na koje su se pozivali oni koji na svojim plećima nose teret odgovornosti bosanskohercegovačke tragedije iz devedesetih godina.

Iskreno se nadam da ćemo u skorijoj budućnosti biti svjedoci kreiranja jedne nove politike u NS RS gdje će se voditi rasprava o načinu povećanja penzionog fonda i urednijih i većih penzija penzionerima, o zdravstvenoj zaštiti pristupačnoj finansijskim mogućnostima svih građana RS, o obrazovnom sistemu koje je otvoreno svim mladim ljudima i koje po završetku istog čeka otvorena mogućnost zaposlenja, o redovnim i radnika dostojanstvenim platama, o smanjenju stope nezaposlenosti, o našem članstvu u EU, itd.

Ubijeđen sam da je bolja budućnost ovih prostora moguća jedino bez devijantnih, retrogardnih i populističkih pristupa, sličnih inicijativi o referendumu, i da ćemo samo tako ostvariti punopravno članstvo u EU koja nam i te kako može biti od pomoći u ostvarenju nadanja bosanskohercegovačkih građana. 

Od Vas kao odgovornog političara očekujem da ćete učiniti sve što je u Vašoj moći da se izbjegnu ovakve populističke zamke koje su pogubne kako za BiH tako i za RS.

S poštovanjem,

Behzad Čirkin, Predsjednik RO SDP BiH Prijedor

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.