Od Mostara, preko Pruda i Butmira, pa do Banja Luke

I dok se u Mostaru proglašavao novi-stari gradonačelnik, u Banja Luci je predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović praktički proglasio koaliciju svoje stranke sa SNSD-om Milorada Dodika.

Visoki stepen podudarnosti stavova između Čovića i Dodika, mogao je biti iznenađenje samo one loše obavještene, komentar je Fokusa, političkog magazina RTM-a.

Pomno planirani projekat približavanja HDZ-a BiH, Miloradu Dodiku započeo je još prije dvije godine dodjelom "zlatnog pečata" premijeru Republike Srpske u Mostaru, a svoj konačni oblik je dobio krajem protekle sedmice u Banja Luci.

Glavnim akterima se očito nije žurilo u proglašavanju međusobne ljubavi i razumijevanja, pa se u procesu približavanja išlo principom "korak po korak" – od Mostara, preko Pruda i Butmira, pa do Banja Luke.

Međutim, u ovoj političkoj ljubavnoj priči oba partnera ipak nisu jednaka. Od početka je jasno kako Milorad Dodik u svemu određuje tempo, dok Čović manje ili više otvoreno, tek potvrđuje ono što premijer RS-a zagovara.

Suština ovih odnosa je u tome što Dodiku Čović ne treba zbog navodnog poštovanja jednakopravnosti bh. Hrvata, već zbog kreiranja krize u Federaciji.

Dodik jako dobro zna da – sve dok HDZ otvoreno mami ponudama o trećem entitetu – za njegovu Republiku Srpsku "nema zime".

Visokim stepenom podudarnosti stavova u Banja Luci, Čović je poručio kako je Republika Srpska realnost, te da bi logikom ekskluzivnih nacionalnih teritorija i Hrvati trebali opet dobiti svoju Herceg-Bosnu.

Podrška za projekat reaktiviranja Herceg-Bosne sa Dodikove strane nikada nije bila pod znakom pitanja, ali Čović dobro zna da se o eventualnoj prekompoziciji Federacije može dogovarati samo u Sarajevu.

Upravo zbog toga, svi dalji pregovori oko ustavnih riješenja su, sa strane Dodika i Čovića, stopirani uz objašnjenje kako nakon izbora u svom društvu očekuju i prisustvo nekoga sa bošnjačke političke scene.

Poruka iz Banja Luke nije mogla biti jasnija, a tek ćemo vidjeti ima li koga među bošnjačkim političarima koji bi se usudio, na tragu lidera SNSD-a i HDZ-a, otvoreno podržati podjelu zemlje.

(rtm)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.