Najteži ratni zločini u BiH: Karadžiću 165.000 eura za odbranu

Predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) dodijelio je Radovanu Karadžiću, bivšem vođi pobunjenih bosanskohercegovačkih Srba, optuženom za genocid i ratne zločine, dodatnu svotu novca za pripremu svoje odbrane.

Prema riječima Patricka Robinsona, prijašnjom odlukom sudskog tajništva da se pravnim savjetnicima Radovana Karadžića plati 4.500 sati rada nisu uzeti u obzir razmjeri tog slučaja. Robinson je objasnio da bi se Karadžiću trebalo dodijeliti 7.500 sati rada na pravnim poslovima vrijednim oko 165.000 eura.

Suđenje Karadžiću zakazano je za 1. mart 2010.,  nakon što mu je zbog bojkota suđenja raspravno vijeće odobrilo dodatno vrijeme za pripremu odbrane

Osam pravnika, koji savjetuju Radovana Karadžića, prestali su da rade 10. novembra, argumentirajući to time što im sudski ured nije platio 3.180 sati koje su oni utrošili za pripremnu fazu procesa.

U jednom zahtjevu od 11. novembra, Karadžić, koji se brani sam,  ocijenio je da bi naknada od 7.500 sati ukupno za period koji prethodi sudskom procesu "pokrila sve neplaćene sate", neophodne za ovako širok dosije optužbe.

Prema ovom zahtjevu, ekipa za odbranu već je primila 91.055 eura, odnosno za 4.197,6 sati rada obavljenog od augusta 2008.

Sudski ured naglasio je da je prihvatio da plati 4.500 radnih sati, umjesto 3.000 prvobitno predviđenih sati.

Sudski proces Radovana Karadžića, uhapšen u julu 2008. u Beogradu nakon 13 godina bijega, započeo je 26. oktobra ali je odgođen za 1. mart 2010. nakon tri prve rasprave koje je optuženi bojkotirao.

Karadžić je danas zatražio reviziju odluke kojom je britanski advokat Richard Harvey, kako navodi, "mimo njegove saglasnosti", postavljen za advokata u pripravnosti u ovom predmetu, objavljeno je danas u Haškom tribunalu.

Karadžić traži da mu se preda lista Tribunala sa imenima advokata.

Sudsko vijeće donijelo je odluku o imenovanju "stend-baj" advokata u Karadžićevom predmetu nakon što je on krajem oktobra i početkom novembra odbio da se pojavi na početku suđenja.

(24.si)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.