Sporazum o izgradnji regionalne deponije

Sporazum o formiranju Međuopštinskog vijeća za izgradnju regionalne deponije otpada potpisan je juče u Prijedoru.

Svoj potpis na taj dokument stavili su načelnici opština Oštra Luka i Prijedor Drena Kuridža i Marko Pavić, te zamjenik načelnika Kozarske Dubice/Bosanske Dubice Rajko Marčeta.

 

Radi se o projektu koji sprovodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a u sklopu kojeg će biti izgrađeno pet regionalnih deponija za odlaganje otpada na području RS i to u skladu sa međunarodnim standardima.

Načelnik Pavić je kazao da će jedna od regionalnih deponija biti smještena u Prijedoru.

“Suština je što smo mi potpisavnjem sporazuma između Oštre Luke, Kozarske Dubice i Prijedora stekli mogućnost da apliciramo za dobijanje sredstva Svjetske banke za uređenje deponije. Predviđeno je da na ime te aplikacije dobijemo preko 1.600.000 dolara. U sklopu tog projekta biće izgrađena i pretovarna stanica u Kozarskoj Dubici, a u Prijedoru će biti urađeni adekvatni prilazi toj deponiji, uređen program reciklaže otpada, a što je najvažnije, biće regulisano i pitanje ekologije i prečišćavanja otpadnih voda iz deponije”, naveo je Pavić.

Dodao je da će na ovaj način Prijedor, ali i susjedne opštine, dobiti jednu savremenu i u skladu sa evropskim standardima opremljenu regionalnu deponiju.

Pavić je istaknuo da se ostale potkozarske opštine Novi Grad, Kostajnica i Krupa na Uni nisu izjasnile o pristupanju ovom projektu te da će njihovi predstavnici navjerovatnije imati problema sa dobijanjem ekoloških dozvola.

Početak izgradnje regionalne deponije, koja će se nalaziti na prijedorskom odlagalištu otpada na Kurevu, predviđen je u narednoj godini. Realizacijom projekta će koordinariti načelnici opština koji su juče parafirali sporazum, dok će implamentator biti prijedorsko komunalno preduzeće sa posebnom radnom jedinicom.

Marčeta je rekao da će izgradnjom regionalne deponije otpada građani Kozarske Dubice riješiti problem odlaganja otpada i odvoza smeća iz ove opštine.

“Pretovarnom stanicom, koja će biti izgrađena u Dubici, smanjićemo transportne troškove jer će se u sklopu nje vršiti i reciklaža otpada, dok će preostali dio biti otpreman na deponiju Kurevo”, objasnio je Marčeta.

Kuridža je naglasila da ova lokalna zajednica i sada odlaže svoj otpad na prijedorsku deponiju Kurevo, te da je novi projekat nastavak dobre saradnje između Oštre Luke i Prijedora.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.