Humanitarno vece “Pomozite nam da drugima pomognemo”

 

Adis Lizde piše:

U organizaciji ICC “Bošnjak”, te kluba “Bosna” Arnhem – Rheden odrzano je humanitarno vece u subotu 12.decembra 2009.-e godine u Arnhemu. Pod sloganom “Pomozite nam da drugima pomognemo” prikupljala se pomoc za bolesnu djecu u Bosni i Hercegovini i u Holandiji. Adrese primaoca su: Kika, organizacija koja zeli smanjiti oboljele od raka prevashodno u najmladjem uzrastu, Zavod za djecu i omladinu sa posebnim potrebama u Pazaricu.

Domacini su se potrudili da gostima ponude izuzetno raznovrstan program. Holandski hor Couleur Locale u pratnji profesora Siocica je otvorio program sa pjesmom “S one strane Plive” te izmamio gromoglasan aplauz i suzne oci prisutnih. Komplimenti Holandjanima za dobar izgovor tekstova pjesama.

Sazlija Erol Ozan, cest gost bosanskih sijela, nam je vratio zvuk sevdaha svojim milozvucnim kucanjem (saz se ne svira, nego kuca) Uz pratnju orkestra “Behar” program su obogatili i mladi Maida i Alem Hadzic, Denis Siocic, te najmladji ucesnik programa Smajil Jasarevic, koji je bravurozno odsvirao na harmonici sevdalinku “Moj dilbere”. Gosti su mogli pogledati i dokumentarni film o Bosni sa akcentom na Zavod u Pazaricu.

Nase udruzenje “Sedra” je iz svog skromnog budzeta odvojilo € 100,00 za ovu akciju. Prikupljeno je € 2400 za Kiku i Zavod u Pazaricu. Veliki aplauz prisutnih izazvala je gospodja Fatma Aktas iz Selam Netwerka rijecima kako ce njena organizacija uduplati prikupljeni iznos.

Gosti su imali priliku uz pratnju profesora Siocica i orkestra “Behar” nauciti igrati kolo i pjevati sevdalinke.

Promocija bosanske kulture ne moze se zamisliti bez bosanske kuhinje. Vrijedne domacice su ponudile sirok izbor bosanskih specijaliteta od raznih vrsta pita, preko hadzijskog cevapa do raznih vrsta kolaca.

Svi komplimenti pripadaju organizatoru koji dokazali da “sve se moze – kad se hoce” . Mogu posluziti kao primjer svim drugim udruzenjima sa bosanskim predznakom da uz jedan pregalacki rad nista nije i ne smije izgledati nemoguce.

Aferim!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.