Korićanske stijene: Više od 50 svjedoka Odbranâ

 

Na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH, Odbrane šestorice optuženih za zločin počinjen na Korićanskim stijenama iznijele su prijedloge za izvođenje dokaza.

Na suđenju za zločin počinjen na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine, Odbrane optuženih su najavile da će saslušati preko 50 svjedoka i dva vještaka. Kako je rečeno, svjedoci će uglavnom biti vozači koji će govoriti o okolnostima formiranja i polaska konvoja iz Prijedora do Korićanskih stijena na planini Vlašić.

Tužilaštvo BiH tereti Zorana Babića, Milorada Radakovića, Milorada Škrbića, Ljubišu Četića, Dušana Jankovića i Željka Stojnića, bivše pripadnike interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, da su učestvovali u sprovođenju konvoja sa preko 1.200 civila, koji su vođeni na razmjenu u Travnik.

Sva šestorica se terete da su na Korićanskim stijenama učestvovali u strijeljanju oko 200 muškaraca.

Ranko Dakić, branilac Dušana Jankovića, sâm je najavio saslušanje 50 svjedoka, što je Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, odbila, objasnivši da nema potrebe za tolikim brojem svjedoka te zatražila od branioca da spisak svjedoka “skrati na razumnu mjeru od 27”.

Kako se navodi u optužnici, Dušan Janković je naredio i, zajedno sa ostalim optuženima, “počinio, učestvovao i pomagao” u pripremanju i učinjenju progona nesrpskog stanovništva.

Odbrana Milorada Radakovića je, između ostalog, predložila saslušanje Gordana čurića, čemu se usprotivila tužiteljka Vesna Terzić.

“Gordan čurić je u ovom predmetu bio svjedok Tužilaštva i svaki branitelj je imao mogućnost da ga direktno ispita. Tada Odbrana Milorada Radakovića to nije učinila i smatram da Sud ne treba da pruži sada tu mogućnost”, navela je Terzić.

Gordan čurić je, nakon priznanja krivice i prihvatanja sporazuma sa Tužilaštvom BiH, proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Korićanskim stijenama u avgustu 1992. godine. Sud BiH ga je osudio na kaznu zatvora od osam godina.

Odlučeno je da će prva dva svjedoka Odbrane iskaz dati 8. decembra 2009. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.