Korićanske stijene: Zločin kao rezultat mržnje

 

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbranâ petorice optuženih, pred Sudom BiH počelo drugo suđenje za zločin na Korićanskim stijenama.

Tužiteljica Slavica Terzić je kazala da će dokazi Tužilaštva BiH “na nesumnjiv način dokazati” da su optuženi počinili zločin koji im se stavlja na teret.

“Kada se promatra počinjenje djela, jasno je da su učinjena kao rezultat mržnje koju stvara rat. Međutim, svi su optuženi imali pravo izbora, da se ponašaju kao ljudi. Tužilaštvo smatra da su mogli odustati od plana zločina”, kazala je Terzić.

Odbrane petorice optuženih u svojim uvodnim riječima istakle su kako “planiraju dokazati nevinost optuženih”.

Državno tužilaštvo tereti Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Petra Čivčića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju za ubistva oko 200 muškaraca civila 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama. Muškarci su, prema navodima optužnice, izdvojeni iz konvoja kojim je nesrpsko civilno stanovništvo prebačeno iz Prijedora ka Travniku.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog interventnog voda pri Stanici javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Knežević i Ljepoja pripadnici Prvog interventnog voda, dok je Topola bio stražar u logoru Trnopolje u blizini Prijedora.

Odbrana Saše Zečevića istakla je kako je prvooptuženi mlad čovjek, koji u augustu 1992. godine “nije mogao učestvovati u planovima i naredbama”, te stoga i ne može biti učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Branioci Zečevića, Kneževića, Topole i Ljepoje istakli su kako njihovi branjenici nisu bili na Korićanskim stijenama 21. augusta 1992. godine.

“Meni je jako žao, puno vremena sam proveo u Trnopolju. Poznavao sam ljude iz Kozarca, ali nikada nisam pratio konvoje niti sam ikada bio na Korićanskim stijenama. Molio bih Sud, ako neko protiv mene bude svjedočio, ja bih volio s tom osobom na poligraf istine ići”, kazao je Topola.

Vesna Jesenković, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da poligrafski test “ne može služiti kao dokaz pred sudom”.

Na ovom ročištu iskaz je dao i zaštićeni svjedok KO15, ali javnost nije prisustvovala tom ispitivanju zbog zaštite njegovog identiteta.

Prema zvaničnom rasporedu Suda, naredno ročište zakazano je za 2. decembar 2009. godine.

(BIRN)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.