Bosna i Hercegovina bez plasmana na Svjetsko prvenstvo

 

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se uspjela plasirati na sljedeće Svjetsko prvenstvo nakon što je u drugoj utakmici baraža u Zenici ponovo poražena od reprezentacije Portugala minimalnim rezultatom.

Reprezentativci naše zemlje su od početka krenuli odlučno i sa željom da što prije postignu pogodak. Prvo je zaprijetio Džeko u 16. minuti koji prebacuje gol Portugalaca. Tri minute kasnije pokušao je i Ibišević, ali Edurado sigurno interveniše. U 25. minuti bilježimo i najbolji priliku za goste, no iz izgledne šanse Raul Meireles pogađa Hasagića. Igra „zmajeva“ zasnivala se na dobinskim loptama za napadačke partnere, koji su djelovali potpuno odsječeno.

U 35. minuti Džeko asisitira za Ibiševića, no napadač Hoffenheima nije na najbolji način zahvatio loptu. Naši reprezentativci nisu ostavili loš dojam u prvom dijelu, no falilo je koncentracije u završnici. Ipak, bilo je očito da nedostaje posljednji pas koji bi omogućio priliku za poentiranje. Odbrana je dobro odradila svoj dio posla, lako su izlazi na kraj sa brzim Nanijem. Prvih 45. minuta okončano je 0-0.

Za postizanje pogotka bilo je potrebno da se dobije bitka na sredini terena. Šef državne nogometne selekcije BiH u svlačionici je ostavio Medunjanina, a na travnjak Bilinog polja istrčao je Zlatan Muslimović. Ipak, to ostavlja dosta prostora za goste koji već u 49. minuti preko Nanija dolaze u izglednu priliku, ali Hasagić brani. Minut kasnije pokušao je i Pjanić, ali lopta odlazi pored gola.

Ključni momenat desio se u 56. minuti kada Nani oduzima loptu Pandži i asistira za Raula Meirelesa koji pogađa za 1-0. Poslije toga izabranici Miroslava Čire Blaževića se potpuno otvaraju, a Portugalci brzima napadačima stvaraju šanse. Možemo biti sretni što nas nisu deklasirali. Ipak, Nani i dva puta Meireles nisu bili precizni. Dobar pokušaj naših zabilježili smo u 76. minuti kada Pjanić odlično šutira iz slobodnjaka.

U 79. minuti Salihović dobiva crveni karton nakon prigovora prvo pomoćnom sudiji, a potom i glavnom Rosetiju. Nakon toga asistent je pogođen tvrdim predmetom, te je utakmica na trenutak prekinuta. Treba napomenuti da je travnjak u Zenici bio u izuzetnom lošem stanju.

Nakon propuštenih prilika za odlazak na jedno veliko takmičenje 2003. i 2005., opet nismo uspjeli. Nažalost, ostali smo u čekaonici i po treći put.

Miroslav Čiro Blažević, selektor reprezentacije BiH, u izjavi za BHT rekao je da je glavni razlog večerašnjeg poraza nedostatak četiri značajna igrača.

Čiro je istakao da nema šta zamjeriti igračima koji su sve dali od sebe, ali također da je glavni uzrok porazu to da je naša reprezentacija mala i da su joj večaras falila četiri značajna igrača. “Ne bi smjeli da budemo nesretni iako sam uistinu nesretan jer mi se učinilo da smo mogli nešto napraviti. Ne zaboravimo da je ovo izuzetna ekipa.” – istakao je selektor Blažević.

O večerašnjoj igri i debiju Harisa Medunjaina Blažević je rekao: “Haris je bio izgubljen i nije dao potpuni doprinos, da nije bilo tako bilo možda bismo zabili gol, što bi možda na kraju okrenulo utakmicu u našem smjeru. Ali također najvitalniji razlog je u činjenici da nismo bili niti blizu u kompletnom sastavu.”

Čiro je izjavio da su igrači bili vidno potreseni ovim porazom: “Posebno je bio potresen Hasagić koji je doživio nervni slom. Evidentno je da su bili jako markirani, jer smo na poluvremenu bili uvjereni da možemo više napraviti.”

Na kraju je Blažević iskoristio priliku da se zahvali navijačima: “Navijačima mogu samo da se zahvalim, bodrili su nas i na kraju su nam aplaudirali.”

Na pitanje novinara BHT-a hoće li nas Čiro povesti u kvalifikacije za EP, Blažević je odgovorio: “Ova mlada reprezentacija ima znatan prostor za progres što je za očekivati kao i da mogu biti još mnogo bolji. Nadam se da ću naći zajednički jezik i bilo bi zadovoljstvo s ovim mladim igračima radit. Pravno sam vezan još jednu godinu dana, ali treba vidjeti šta ljudi misle. Ja sam stari ali vrlo ambiciozni trener, neke bi se stvari trebale promijenit da bi publika dobila što očekuje.”

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.