Po pobjedu za mjesto u historiji!

 

Bez obzira na večerašnji ishod u okršaju sa Portugalcima, ocjena nastupa BiH u kvalifikacijama za odlazak na planetarnu nogometnu smotru je maksimalna.

Odabrana nogometna vrsta ostvarila je veliki uspjeh, osvjetlila je obraz bh. nogometa izvanrednim igrama i ponašanjem, afirmisala novu generaciju „zmajeva“. Kako čovjeku apetiti rastu logično je da na krilima dobre igre u Lisabonu javnost večeras očekuje nokaut Portugalaca.

No, svakako ko misli da će izabranici Miroslava Čire Blaževića prebroditi Portugal, bez problema, grdno se vara. Situacija je dodatno otežana izostankom kreatora igre bh. tima, Zvjezdana Misimovića.

Kao što je poznato uzvratni dvoboj zbog kartona propuštaju Spahić, Rahimić i Muratović.

Evo kako pred jednu od najvažnijih utakmica reprezentacije BiH u njenoj historiji razmišlja selektor:

Dodatni motiv

„Stanje u ekipi je napeto, i ovo je prvi put u mojoj dugačkoj karijeri u kojoj sam uvijek palio i dizao tenzije, da ih sada smirujem. Bojim se da fanatičnost ne oduzme dio lucidnosti i nogometne inteligencije koja će nam itekako trebati, podvukao je Čiro. Komentirajući izjavu Seppa Blattera koji je kazao kako bi Svjetsko prvenstvo bilo nezamislivo bez Ronalda i Messija, te iako sumnja da je on tako kazao, rekao je:

“On nam je tim dao jedan dodatni motiv, sa tom nesretnom izjavom. Osim ovog banalnog razloga, imamo onaj najvitalniji – da učinimo sve kako bismo iskoristili ovu priliku”, apostrofirao je na press konferenciji šef državnog nogometnog tima BiH.
BiH mora biti krajnje zrela i nametnuti racionalne postulate nogometa (borbenost i taktička disciplina) obogaćena talentom naših znalaca.

Budemo li se sa Portugalcima nadjačavali na planu kombinatorike, ući ćemo u ozbiljne probleme. Njihovo najjače oružje upravo je kreativnost i kombinatorika. No, budemo li u ravnoteži tih obaveza nametnuli agresivnost i trku, onda se možemo nadati konačnom ispunjenju cilja.

Gosti su sa dosta optimizma i samopouzdanja doputovali u našu zemlju:

„Ovo je mlada država koju je Portugal podržavao od početka. Čast nam je u ovako važnoj utakmici gostovati u BiH. Boravio sam kao trener ranije i u međuvremenu je vaša domovina mnogo napredovala. Nećemo braniti stečenu prednost na Luzu, igrat ćemo od samoga početka napadački i trudit ćemo se da što prije postignemo pogodak koji će nas odvesti na Svjetsko prvenstvo”, izjavio je Carlos Queiroz, selektor Portugala.

No, njegov imenjak i tehnički direktor reprezentacije Godinho istakao je da nikada u životu nije video lošiji travnjak od onog na Bilinom polju.

Nema Misimovića, ali igra Pjanić

Svi postavljaju samo jedno pitanje – kako pobijediti Portugal? BiH mora u utakmicu ući u miru, ne odstupiti od takvog pristupa niti sekunde, bez obzira što će navijači sa tribina Bilinog polja praviti pritisak i tražiti pogodak što prije. Taktički i krajnje disciplinovano, neovisno o rezultatu. Još jedan bitan faktor jeste strpljivost.Utakmica će svojom psihološkom dimenzijom trošiti energiju. Igrači ne smiju podlegnuti prirodnom “tjeranju” tribina na ofanzivu. Izabranici Miroslava Čire Blaževića će sigurno napasti prostore linija protivnika, tražiti pas – igru, otvarati bokove, a u trenucima kada se Portugalci otvore to iskoristiti za protuudare.

Sigurno je da će posljednjoj liniji mnogo nedostajati Emir Spahić. Šansu će dobiti Boris Pandža, nogometaš Hajduka. Igrao je u Genku i vrlo dobro odradio svoj posao. Nadamo se da će i večeras uz pomoć Nadarevića i Jahića biti čvrst oslonac bedema ispred Hasagića. Na bokovima će ponovo biti Ibričić i Salihović. No, za razliku od Luza ovaj put će imati i više ofanzivnijih zadataka. Ulogu Rahimića preuzima Zlatan Bajramović, koji će biti zadužen za destrukciju protivničkih napada.

Pjanić će dobiti šansu od prve minute, a obzirom da neće igrati Zvjezdan Misimović, playmaker Lyona će razigravati i otvarati naše napadače. Izuzetno je opasan iz prekida. Mjesto u udarnoj postavi trebao bi zauzeti Haris Medunjanin, novopečeni bh. reprezentativac. Napadački partneri bit će Edin Džeko i Vedad Ibišević, dok će prva alternativa biti Zlatan Muslimović.

Potrebna i sreća

Ovo je utakmica u kojoj svih jedanaest aktera treba biti u optimalnom izdanju, ako se to desi šanse da porazimo suparnika su veće. No, podbaci li jedan ili dvojica (kao što se desilo u Lisabonu) okolnosti se mijenjaju. Podbacili li cijela veza, proći ćemo loše. Upravo će vezna linija imati najteži zadatak u večerašnjoj utakmici. Pored toga što je pretrpila rekonstrukciju, vjerujemo u sposobnosti naših reprezentativaca. Igrači iz sredine moraju pomagati odbrani, a istovremeno prenositi loptu na protivničku polovinu i distribuirati ih ka napadačima.

Uz pretpostavku da odigraju maksimalno požrtvovano, discplinovano i nadasve koncentrisano od 1. do 90. minute doći će u priliku da nametnu svoje vrline. Hrabri dojam koji smo stekli u razgovoru sa Čirom Blaževićem i igračima. Oni trepere zbog dimenzije ukupnog događaja, čiji su glavni akteri, ali su vrlo svjesni da će ovo biti najteža od svih dosadašnjih utakmica kvalifikacija.

Za konačan uspjeh potrebna je velika doza sreće koju nismo imali u prvom dvoboju. Navijači trebaju biti dostojanstveni, bez obzira na sve što su doživjeli u glavnom gradu Portugala. Stoga uz poklič sa tribina ide se po novu pobjedu. Ovi momci su digli čitavu zemlju na noge, po uzoru na Barbareza i društvo 2003. godine. Tada nismo uspjeli, kao i dvije godine kasnije kada smo u posljednjem kvalifikacionom okršaju poraženi na Marakani. Je li vrijeme za treću sreću?

BiH će najvjerovatnije igrati u sljedećem sastavu: Hasagić, Nadarević, Pandža, Jahić, Ibričić, Salihović, Bajramović, Pjanić, Medunjanin, Ibišević i Džeko.

Portugal: Eduardo, Bruno Alves, Carvalho, Ferreira, Pepe, Raul Meireles, Deco, Miguel Veloso, Liedson, Simao i Nani.

Utakmica počinje u 20.30 uz direktan prenos na BHT1.

 

Sretno “zmajevi”!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.