Spomen obiljezje Krkići

 

Nakon vise od godinu dana “borbe” sa nadleznim institucijama konacno je, Inicijativni odbor za izgradnju Spomen obiljezja Krkici, dobio saglasnost za izgradnju ovoga spomen obiljezja za sve nevine, zvjerski ubijene Kozarcane od strane njihovih dojucerasnjih komsija Srba.

Dozvola za gradnju ovoga Spomen obiljezja, bilo je jedino sto je sprijecavalo pocetak realizacije ovoga projekta za sta vec postoji 58 000 KM sredstava prikupljenih za ovaj projekat, tako da dobivanjem iste stvoreni su novi preduslovi za nastavak daljnje realizacije izgradnje Spomen obiljezja u Krkicima.

U tom smislu organizovan je u ponedeljak, 26. oktobra prosireni sastanak Inicijativnog odbora za izgradnju Spomen obiljezja Krkici, na kome je prisutnima predocena sva trenutna situacija vezana za ovu inicijativu.

Nakon kraceg izlaganja o dosadasnjim aktivnostima, vezanim posebno za dobijanje saglasnosti Opstine za izgradnju Spomen obiljezja, doslo je do prijedloga za formiranje novog Glavnog odbora koji bi trebao preuzeti daljnje aktivnosti za realizaciju ovoga projekta.

Tako je izabran Glavni odbor od sedam clanova u ciji sastav su po automatizmu usli predsjednici pododbora koji su takodjer formirani po potrebi radi lakse raspodjele poslova koji se trebaju obaviti u realizaciji izgradnje SO Krkici.

Za predsjednika Glavnog odbora izabran je dr. Zlatko Skeric, a slijedeci clanovi su: Nedzad Besic (predsjednik Gradjevinskog odbora, u kojem se jos nalaze Nihad Deomic i Juso Mesic), Teufik kulasic (predsjednik Odbora za formiranje liste ubijenih i nestali, u ciji rad ce se najvjerovatnije ukljuciti i predstavnici nasih dzemata), Ervin Blazevic (predjsednik Odbora za medijsku prezentaciju i odnose sa javnoscu, u cijem sastavu su jos i Ahmet Arnautovic i Amer Memic), Emsuda Mujagic (predsjednica Odbora za finansije, sa kojom je jos i Sada Hodzic, kao predstavnica majkih nestalih koje su inace i inicijatori izgradnje Spomen obiljezja u krkicima) i Ekrem Hadzic (predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Kozarac)

Glavni odbor je vec do sada imao par sastanaka a po potrebi, odnosno zahtjevima posla, clanovi se sastaju i cesce. Raspodjeljeni su konkretni zadaci koji predstoje da se urade kako bi u sto skorije vrijeme krenula izgradnja spomenika.

Gradjevinski odbor je vec napravio poziv firmama za izvodjenje prvih radova, konkretno, izmjestanje el. bandera, koje je neophodno uciniti, kao i pripremu terena, odnosno uklanjanje sadasnje devastirane fontane. Na poziv su se javile tri nase firme od kojih je Glavni odbor izabrao najbolju i najkonkretniju ponudu, te bi uskoro trebali da otpocnu spomenuti radovi, koji bi trebali biti gotovi prije 28. novembra, drugog dana Kurban Bajrama (Dan sehida) kada je dogovoreno da se pripremi i zvanican pocetak radova na izgradnji Spomen obiljezja.

Oko 1800 imena, koja bi se trebala naci na ovome Spomen obiljezju, dovoljan su razlog da se na kraju upitamo jesmo li konacno nasli projekat koji bi trebao da bude zajednicki svima nama Kozarcanima, bez obzira na nasa politicka ili druga ubjedjenja?

Postavlja se pitanje jesmo li spremni dokazati, sami sebi a i drugima, da su Kozarcani jedinstveni, barem u svojoj golgoti kroz koju su prosli i da ce realizacijom ovoga projekta dokazati da su odlucni u svome povratku kao i ocuvanju sjecanja na nepravdu i stradanje koje im se dogodilo?

Na kraju postavlja se pitanje hocemo li izgraditi Spomen obiljezje u Krkicima, simbol naseg stradanja kao i naseg jedinstva?!

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.