Tadić zbog Dodika neće uvlačiti Srbiju u bilo kakav “sukob” sa Zapadom

Iz sela Donji Detlak kod Prnjavora, Milorad Dodik je poručio da će odgovoriti referendumom u slučaju nametanja bilo kakvih ustavnih promjena. On je, inače, u petak zajedno sa liderima još šest stranka iz RS, proveo tri sata na razgovoru u Beogradu kod Borisa Tadića, predsjednika Srbije, a glavna tema bio je butmirski sastanak.

Iz svojih beogradskih izvora “San” je saznao da je Dodik ljut i nezadovoljan otišao sa razgovora, jer je očekivao da će Tadić čvrsto i energično stati iza svih njegovih stavova.

 

Naime, Tadić je kazao da Srbija podržava Dejtonski sporazum, dvoentitetsku BiH i svaki dogovor tri konstitutivna naroda, uz naglasak da se neće miješati u unutrašnje stvari naše zemlje.

Uz to, on je Dodika posavjetovao da mu je bolje da ide na sastanak u Butmir nego da sutra dolazi u Beograd gdje dočekuju ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva. Upravo je to ono što je Dodik najmanje očekivao, pošto se oslanjaao na apsolutnu i neupitnu pomoć zvaničnog Beograda.

Zbog toga je i u svojim izjavama u petak, nakon razgovora sa Tadićem, bio prilično neuvjerljiv, da bi dan kasnije, u subotu, ponovo zaigrao na kartu referenduma kao vrstu pritiska na SAD i EU.

Iz svega postaje jasno da Tadiću ni na kraj pameti nije da zbog Dodika uvlači Srbiju i sebe u bilo kakav sukob sa Washingtonom i Briselom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.