Udruženje logoraša Bosne i Hercegovine 10.000 tužbi protiv RS

Savez logoraša Bosne i Hercegovine je od maja 2007. godine do danas podnio banjalučkom Osnovnom sudu oko 10.000 tužbi protiv RS za obeštećenje žrtava koje su prošle kroz logore. Osim banjalučkom, tužbe su predate i trebinjskom sudu, kao i drugim sudovima na teritoriji RS-a gdje su se nalazili logori i gdje su počinjeni zločini.

Prema riječima Murata Tahirovića, predsjednika Saveza logoraša, do danas banjalučki Osnovni sud, kao ni bilo koji drugi sud iz RS-a, nije zakazao niti jednu raspravu po osnovu tužbi, niti se zna kada će zakazati.

 

„Prošle sedmice imali smo razgovor sa međunarodnim timom advokata koji su spremni da preuzmu sve tužbe u kojima se završi proceduralni dio u BiH, te da tužbe predaju Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Međunarodni tim advokata nam je dao i nekoliko savjeta šta uraditi dalje po tom pitanju“, kazao je Tahirović u izjavi u Sarajevo-x.com.

Prema Tahirovićevim riječima, advokati Saveza će podnijeti i zahtjev Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, da se pokušaju ubrzati procedure oko tužbi da se stvori pravni osnov da se tužbe mogu poslati prema Strazburu.

„Problem je što u BiH ne postoji rok u kojem neki sud mora završiti proceduru oko tužbe. U zakonu piše u razumnom roku, a razumni rok može se tumačiti svakako“, dodao je Tahirović.

Prema riječima Predsjednika Saveza međunarodni tim advokata je kazao da je po međunarodnom pravu razumni rok do godina dana.

„ Problem je, također, što osobe koje su podnijele tužbu su starije populacije i ako se procesi nastave voditi ovim tempom, moglo bi se desiti da mnogi ne dočekaju presude. Još ako uzmete u obzir da nakon presude osnovnog suda predmeti po žalbi idu na regionalni sud kako bi presuda bila pravosnažna, onda to ovim tempom može potrajati i 20 godina“, dodao je Tahirović.

Inače, Savez logoraša je podnio tužbe i protiv Federacije BiH, Crne Gore, Srbije, Hrvatske. Ukupan broj tužbi sa Republikom Srpskom iznosi oko 15.000.

„U Crnoj Gori sudski spor je sporazumno riješen i isplate obeštećenja već teku, u Srbiji proces je u toku i vode se rasprave, dok u Hrvatskoj, kao ni u BiH nemamo još nijednu raspravu zakazanu.

 

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.