Radio Å iroki Brijeg-Nerede su izazvale Horde zla

Jedna osoba je smrtno stradala, a 15 je ozlijeđeno u pravom ratu u Širokom kod stadiona Pecara koji su izazvale Horde zla, njih oko 200 pristiglih iz Sarajeva.

Krv, lom i krš, pucnjava, kamenje, razbijeni automobili i izlozi, suzavci i vodeni topovi, gotovo sat vremena je trajao pravi rat na ulicama. Destrukcija, razaranje, divljaštvo kakvo je teško opisati riječima, izvjestio je novinar Radija Široki Brijeg Mario Marušić.

Odmah do dolasku, 20 minuta prije početka utakmice, navijači Sarajeva krenuli su u rušilački pohod i obračun sa policijskim snagama, letjele su boce, kamenje, stolovi, razbijani su izlozi, napadnuta je policija i gledatelji na stadionu Pecara.

Boce, kamenje, eksplozivne naprave i baklje navijači su bacali i preko ograde sjeverne tribine i prema samom travnjaku. Gledatelji, među kojima je bio i određeni broj djece, bili su primorani da se sklone pod natkriveni dio tribine i u klupske prostorije koje su također pretrpjele znatna oštećenja.

Srećom, među djecom nije bilo povrijeđenih, objavio je Marušić u svome radio izvještaju.

Policija je nakon dolaska pojačanja uz velike napore konačno nakon 40-ak minuta žestokih sukoba, uspjela potisnuti razbješnjele navijače prema gradu odnosno prema benzinskoj pumpi, gdje su i smješteni gostujući navijači, te dovesti situaciju pod kontrolu. Tu je nekoliko minuta trajalo navlačenje hoće ili neće ući u autobus i kako osigurati prolaz, da bi potom Sarajlije uz jaku kontrolu bili izvedeni iz grada.

Gorjeli su i automobili, među njima i jedan policijskii, zapalili su ga navijači Sarajeva. Desetak automobila je razbijeno oko stadiona i gradske dvorane. Saobraćaj je zatvoren od tri sata, kada je počelo divljanje. Hitna služba doma zdravlja u Širokom Brijegu imala je pune ruke posla, jedna osoba iz Sarajeva je, nažalost, uprkos svim naporima, podlegla ranama. Navodno je riječ o hicu iz vatrenog oružja.

Na desetke je lakše i teže povrijeđenih, među navijačiima i s jedne i s druge strane, i među policajcima. Utakmica nakon svega nije odigrana, delegat čorđe Starčević je bio stalnom kontaktu sa Komitetom za takmičenje Nogometnog saveza BiH, koji je nakon što im je predočeno šta se dešavalo, donio konačnu odluku da se utakmica neće igrati.

Umjesto jednog sportskog užitka, pala je glava u divljanju navijačkih skupina ili bolje rečeno onih koji sebe tako zovu. Ovaj put Sarajlije su htjele da budu u naslovnoj ulozi crne hornike. Nažalost uspjeli su u tome, te su iza sebe ostavili pustoš, krv , suze i jedan izgubljeni mladi život, javio je Radio Široki Brijeg.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.