Miris Ramazana u Grand Rapidsu

S. Coralic piše:

Miris Ramazana me posebno vraca u djetinjstvo kada sam iscekivao  da se upale kandilji na nasoj lijepoj Ferhadiji u srcu nasega grada.  Ezan se iscekivao negdje u avliji, basci, na cesti pred kucom. Majka je pripremala iftar a na sofri su se pored baminje , trahane, lonca, slatke i slane pite,  kiselog mlijeka,  sutlije i kompota, isticale velike mehke lepinje na koje sam bio posebno ponosan jer sam svake noci tokom mjeseca Ramazana  odlazio preko Mejdana u pekaru da bih donijeo vruce lepinje majci za iftar. Kojom li je ljepotom samo mirisala nasa mahala u aksam. Ezan bi se zacuo a mi djeca bi trcali kao bez glave da bi sto prije javili da je vrijeme iftara.

Ramazanska sofra je bila za nas djecu posebno veselje. Posjedali bi oko nje nestrplivo cekajuci da se  stariji prvi omrse kako bi i mi djeca mogli uzivati u svim tim ljepotama koje je samo nasa majka tako umjela  da spremi.

Ramazan je ponovo dosao. Milostivi Allah d z.s. nam je opet spustio svoju milost i dao priliku da mu se priblizimo u ovom mjesecu punom hajrata i velikih fadileta. Bosanski Kulturni Centar odise mirisom i ljepotom. Avlija je cista, staze su uredjene i jos uvijek prepune predivnog cvijeca. Sadrvan u avliji iza dzamije stoji u svom prelijepom izdanju okruzen zelenim travnjakom. Opet se osjeca taj dragi i tako poznati  miris Ramazana. Dzamija ostaje centar okupljanja nasih Bosnjaka. Vjera budi svijest koja u ovim posebnim mubarek danima postaje tako jaka a srce tako milostivo.

Iftari su u ovom centru posebna prica. Mozda i zato sto se u objektima Bosanskog Kulturnog Centra  daju zajednicki iftari koji se spremaju za veliki broj dzematlija. Ovo se smatra veoma vaznom aktivnoscu i po obicaju se pozivaju  svi a narocito omladina da se tokom ovog Ramazana okuplja i druzi u ime Allaha Dzelle Sanuhu. Naravno,vrijedne zene ovoga centra  i clanice udruzenja zena “Hajr”su se pobrinule da hrane bude dovoljno a kolaca- na pretek.Tokom ovog mjeseca dzemat ovoga centra  organizovao je  i zajednicki iftar za sve penzionere- Bosnjake koji zive u Grand Rapids-u. Njih pedesetak se ovaj put sa zadovoljstvom odazvalo ovom zajednickom druzenju i zblizavanju uz zahvalnost sto se nije ni na njih zaboravilo.

Svaki musliman ne treba da dozvoli sebi da propusti hajrate i dobra djela. Posebno ako se radi o odredjenim danima za koje je potvrdjeno da se u njima djela vrjednuju mnogo vise od drugih dana i mjeseci i naprotiv, treba da se natjecu u cinjenju dobrih djela, kako kaze Allah d z.s. tebareke ve te'ala: “ I neka se za to natjecu oni koji hoce da se natjecu!”(prijevod znacenja, Al-Mutaffifun,26.)

Vrijeme je teravije. Iz mraka pristizu mnogi ljudi i zene cija lica sada pod blagom svjetlosti prepoznajem. Upucuju mi selam i tiho prolaze pokraj mene. Ulazim u dzamiju. Zastajem na vratima jer vidim da  je unutrasnjost dzamije potpuno ispunjena i da tu mjesta vise nema.

Osjecaj neke topline i zadovoljstva mi prolazi kroz srce dok polako koracam prema drugoj zgradi gdje se takodje obavlja teravih- namaz. Jedva prolazim pored naroda koji je vec posjedao po podu.Zauzimam svoje omiljeno mjesto sjedajuci uza zid.  Gledam oko sebe i vidim lica djecaka koji se jos gurkaju i igraju cekajuci Ezan. Njih je oko tridesetak i iako je skola sutradan i oni su tu da ispune duznost koja je svakom muslimanu propisana. Poslanik Sallallahu Alejhi ve sellem je obicavao govoriti”…i znaj da je nocni namaz cast vjernika i on vas priblizava vasem gospodaru i brise vase grijehe”.

Kako je samo lijepo vidjeti ovu omladinu koja ce bez ikakvih sumnji sutra na svojim ledzima ponijeti nasu vjeru islam, taj amanet koji nam se vjekovima ostavlja i prenosi. Poslije svega sto smo vidjeli,Bosanski Kulturni Centar je garancija da ce se to tako i nastaviti.

Nakon kontakta i razgovora sa imamom ovog centra , Muaz Ef. Redzicem, dolazimo i do saznanja  o sedmicnim aktivnostima koje se odvijaju u ovom centru:

Mekteb za djecu je organizovan u tri grupe:

Djeca od drugog do petog razreda sa vjerouciteljem, hadzijom Samirom Agicem,
Djeca od sestog do osmog razreda sa vjerouciteljom,imamom Muaz Ef. Redzicem i
djeca od devetog razreda i na vise sa vjerouciteljem, muallimom Amelom Redzic.
Nedeljom  od  10:00am do 1:00pm
Utorkom   od    6:00pm do 7:30pm
Cetvrtkom od   6:00pm do 7:30pm

Vjeronauka za odrasle koju vodi Muaz Ef. Redzic  se odrzava u sledecim danima:

Petak: izmedju aksama i jacije ( ucenje Kur'ana i komentar Kur'ana)
Nedelja: izmedju aksama i jacije ( vjerska predavanja za odrasle)
Svaki dan poslije Sabah-namaza : Ucenje Kur'ana uz tedzvid /Sufara

Vjerska predavanja za zene (Predavac muallima Amela redzic)

Nedelja: Predavanje od 2:15pm – do 3:15pm
Sufara i Kur'an od 3:15pm do 4:00pm

Dakle u ovom dzematu odmora zaista nema..

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.