Saopštenje za javnost ”“ Otpor haračlijskom Zakonu u RS

Donošenjem aktuelnog Zakona o porezu na nekretnine i stambene jedinice u Narodnoj Skupštini RS, narod je dobio savremeno modificirani „harač“ umjesto savremenog i društvu korisnog oporezivanja primjerenom normativima EU u čije se skute zaklinju baš oni koji ovaj savremeni harač narodu i nametnuše.

Ovaj novi RS-harač paničan  je pokušaj režima Milorada Dodika i njegovih satalita, da zakrpaju velike financijske rupe koje su nastale kroz neograničeno uživanje vlasti sa krimogenim konotacijama baziranim na nacionalizmu, primitivizmu i destrukciji.

Sprovođenje Zakona o porezu na nekretnine i stambene jedinice predstavlja perfidan način pljačkanja ionako praznih džepova bosanskohercegovačkih građana sa prostorom življenja u RS.

Izuzetno nedolična primjena ovog Zakona predviđa obavezu svakom građaninu RS podnošenje poreske prijave u vrlo kratkim zakonskim rokovima i ukoliko se isti ne ispoštuju predviđena je novčana kazna u visini do 1.500,00 KM.

Savremene haračlije su slijepi pred činjenicama da za adekvatnu primjenu ovog Zakona  nisu pripremili adekvatnu operativnu strukturu po ugledu na naše zapadne komšije.

U Republici Hrvatskoj poreski službenici su u cilju valjane evidencije svojih poreskih obaveznika obilazili teren i tako, utvrđivajući realno stanje budžetskih platiša, pomagali ugrožene kategorije ratnih vojnih invalida, staraca i sličnih kategorija svojih sugrađana. Kod nas je ovakva primjena utopija. Nesnosni redovi i gužve pred nekoliko šaltera sa službenicima koji fizički nisu u satnju postići ono što im je stavljeno u zadatak.

A zadatak je vrlo jasan – ne birajući način i sredstva podstaći punjenje budžetskih kasa u cilju opstanka vlastodržačke strukture u neprikosnovenoj udobnosti njihovih fotelja.

Primjena ovog Zakona kao najugroženiju grupu ponovo žigoše naše sugrađane  koji su 1992-ge godine protjerani sa svojih ognjišta, a koji su u postratnom povratničkom periodu uspjeli da obnove svoje stambene objekte u svom rodnom kraju, ali još uvijek iz vrlo jasnih razloga borave u inostranstvu.

Ovim našim sugrađanima su otežano dostupne ovakve informacije i najveći dio njih neće biti u stanju blagovremeno predati prijavu u predviđenom roku. Posebno sramotna činjenica jeste i ta da je veliki dio ovog dijela naših sugrađana završio ovogodišnju dijasporsku sezonu svog boravka u domovini, a primjena spornog Zakona je uslijedila tek nakon njihovog odlaska u zemlje njihovog privremenog boravka.

Ovu cjelokupnu sramotu „naših“ savremenih haračlija potkrepljuje i činjenica ponovnog kažnjavanja onih kroz čije su žrtve postavljeni temelji ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Metode su postale suptilnije, a prikriveni ciljevi, ukoliko ne isti, a ono dosta slični.

Ovoj diskriminiranoj kategoriji naših sugrađana kojoj u valjanoj mjeri nisu dostupne ove informacije i koja  neće uspjeti predati prijavu u predviđenom roku, slijede sankcije po ovom Zakonu.

Na ovaj način bi se samo u opštini Prijedor trebalo pojaviti blizu 10.000 blagovremeno neprijavljenih stambenih objekata. Jasna računica kaže da se sankcijama kroz primjenu ovog Zakona samo sa teritorije opštine Prijedor entiteski budžet puni sa oko 15.000.000,00 KM.

Zbog svega navedenog, zbog nehumnog pristupa u donošenju i sprovođenju ove zakonskie odluke  RO SDP BiH će zatražiti od poslanika SDP BiH u Narodnoj skupštini RS pokretanje incijative izmjene i dopune ovog Zakona.

Uspijeh ove inicijative, bez obzira na očekivan otpor u Narodnoj skupštini RS, bio bio veoma izgledan kada bi Ministri u Vladi RS, Bošnjaci, članovi SDA i SBiH, napustli Vladu Milorada Dodika i tako izazvali krizu Vlade RS  kroz Ustavom utvrđenu obavezu o nacionalnoj zastupljenosti.

Na taj način bi SDA i SBiH, poslije 14 godina saučesništva sa aktuelnom vlašću u RS, napustili kurs zadovoljavanja ličnih interesa i ušle u proces za iskrenu i poštenu borbu za interese svih građana BiH, a pogotovo za one za koje se, navodno, najviše i zalažu, svoje sugrađane Bošnjake.

Predsjednik RO SDP BiH,
Behzad  Čirkin  

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.