FOND SOLIDARNOSTI

Pri Medžlisu IZ Kozarac već dvije godine egzistira Fond solidarnosti kojem je zadatak da na organizovan  način ispomaže sve kategorije naših džematlija koje se nađu u određenoj potrebi.

Fondom upravlja Izvršni odbor Medžlisa Kozarac kojeg čini 11 predstavnika sa cijelog područja medžlisa.

Fond je uz podršku naših čestitih džematlija dobrano zaživio i ostvario mnogobrojne rezultate.

Nažalost, još uvijek jedan manji dio naših kozaračkih džemata nije osjetio Fond solidarnosti kao savremen i efikasan način da se pomognu svi oni koji se nađu u nekoj od dunjalučkih poteškoća.

 

Tome u prilog govori činjenica da nakon dvije godine od kako ovaj Fond postoji ima džemata koji još uvijek nisu sakupili niti jednu jedinu marku za Fond solidarnosti, a u svakom kozarčkom džematu je ovim Fondom barem jedan pojedinac potpomognut. Dok neki džemat može za  Fond sakupiti više od 20.000 KM, a neki  drugi ni jednu jedinu marku jasno nam je koliko još uvijek nismo svjesni koliko nam je ovaj Fond potreban. Ne želimo za sada isticati koliko je koji džemat sakupio za Fond solidarnosti, jer znamo da će se i oni džemati koji do sada nisu aktivnije učestvovali u Fondu zasigurno priključiti kad čuju koji su rezultati ovog Fonda.

Preko Fonda u 2008.  godini  je prošlo 13.760,37 KM što je utrošeno po sljedećem redosljedu:

Stipendiranje sedmero studenata i učenika                                  3600 KM
Liječenje (dvije osobe)                                                                        2000 KM
Bajramski paketići za mektebske polaznike (360 komada)        2700 KM
Prehrambeni paketi za ugrožene porodice                                     3158 KM
Kupovina školske opreme za siromašne učenike                          830 KM
Pomoć potrebnima                                                                              1364 KM
Štampa blokova za prikupljanje sredstava                                        108 KM

U tekućoj 2009. godini iz Fonda je već utrošeno 11.230 KM, po sljedećem rasporedu:

Stipendiranje sedmero studenata i učenika                                   4200 KM
Liječenje (pet osoba)                                                                           2000 KM
Bajramski paketići za mektebske polaznike (360 komada)        2030 KM
Prehrambeni paketi za ugrožene porodice                                     1600 KM
Kupovina školske opreme za siromašne učenike                          800 KM
Pomoć potrebnima                                                                                 500 KM

Pored navedenog obezbjeđeno je pet stipendija po 1000 KM za nastupajuću školsku/akademsku godinu koje će biti dodjeljene u narednih mjesec dana, što ovogodišnji utrošak sredstava podiže na 16.230 KM.

U prošloj godini je putem Fonda distribuirano i naknadnih 50 prehrambenih paketa koje je Fondu dodjelio Sarajevski merhamet.
 

Pored istaknutog, putem Fonda solidarnosti je u sedmom mjesecu ove godine pokrenuta akcija za obezbjeđivanje krova nad glavom za jednu samohranu majku i njenih troje malodobne djece iz Trnopolja koji trenutno žive u hambaru dimenzija 2×3  metra, bez ikakvih uslova za normalan život.

Jednom manjom donacijom su započeli izgradnju kuće čije je prizemlje ozidano, međutim za nastavak izgradnje nemaju nikakvih sredstava. Po pokretanju navedene akcije od strane Fonda solidarnosti predstavnicima medžlisa su se javili pojedinci iz našeg političkog života koji su obećali da će se dotičnoj porodici obezbjediti donacija za izgradnju kuće iz budžeta općine Prijedor.

Tim povodom su data čvrsta obećanja da će se ovaj problem riješiti na takav način. Otežavajuća okolnost je bila ta što se mišljenje komisije koja je nadležna za dodjelu navedene donacije neće moći imati do kraja mjeseca septembra.

Zbog nastalih okolnosti odlučeno je da se pokrenuta akcija od strane Fonda solidarnosti ne obustavlja, ali da joj se ni ne pristupi na onakav način kako je to bilo planirano u samom početku zbog mogućnosti da se za izgradnju kuće uspije obezbjediti općinska donacija.

Akcija je tekla tihim tonom, ali je ipak za ovu namjenu sakupljeno oko 6000 KM. Dočim taj iznos nije dovoljan da se sagradi  kuća. Na kraju, ispalo je onako kako smo se i  bojali da će se dogoditi.

Općinska komisija je ovih dana donijela svoj sud i navedenoj porodici nije dodjelila donaciju sa obrazloženjem da nisu prije rata imali kuću, te je tako ova porodica ostala da živi u svom hambaru bez ikakvih uvjeta za život.

Zbog navedenih okolnosti želimo da iskoristimo ovaj  današnji bajram, da apelujemo  na našu muslimansku svjest. Da se zajedno uključimo u akciju našeg Fonda solidarnosti i da zajedničkim sredstvima izgradimo kuću navedenoj porodici.

Mi to sigurno možemo ako imalo budemo željeli. Zamislimo samo da umjesto ono troje malodobne djece koja imaju 4, 6 i 9 godina u hambaru žive naša djeca ili unučad. Zamislimo sebe u tom teškom  stanju. Budimo humani i pomozimo ovim mališanima  da i oni osjete toplinu i ljepotu svoga krova nad glavom.

Pokažimo da Kozarčani i to mogu!

Želimo napomenuti i to da ako želite da pomognete izgradnju kuće onda svoja sredstva obavezno uplaćujte na blokove Fonda jer će samo na takav način uspjeti akcija izgradnje ove kuće. U protivnom, ako sredstva budete direktno davali ovoj porodici bojimo se da nećemo uspjeti realizovati ovu hajirli akciju.

Svi oni koji u narednom vremenu žele da se pridruže ovoj akciji ili općenitoj potpori ovog našeg Fonda solidarnosti mogu to svakodnevno učiniti kod svakog kozaračkog imama na blokove Fonda koji su tokom cijele  godine kod svih naših imama.

Neka svaku vašu marku koju date za potrebe  onih koji se nalaze u teškim situacijama Svevišnji Allah dž.š.  mnogostruko nadoknadi. Amin!!

Glavni imam:
Amir ef. Mahić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.