Vijeće za štampu-Apel medijima da prestanu kršiti kodeks

 

Žalbena komisija Vijeća za štampu apelira na redakcije štampanih medija u Bosni i Hercegovini da prestanu s kršenjem novinarskog Kodeksa, okončaju nepotrebni i besmisleni medijski rat i afirmiraju slobodno, odgovorno novinarstvo, koje će biti u funkciji demokratizacije javnog komuniciranja i ostvarivanja osnovne svoje dužnosti objektivnog i fer informiranja javnosti, te poticanja civilizirane i uljudne komunikacije.

Žalbena komisije Vijeća za štampu u BiH održala je danas redovnu sjednicu, na kojoj je, između ostalog, razmotreno opće stanje u bosanskohercegovačkim štampanim medijima.

Na sjednici je konstatirana tendencija drastičnog pada profesionalnih standarda u printanim medijima i izražena zabrinutost zbog neargumentiranih, uvredljivih i huškačkih tekstova koji imaju negativne posljedice po građane i građanke u BiH.

Žalbena komisija Vijeća za štampu izražava zabrinutost eskalacijom uvreda, diskvalifikacija i netrpeljivosti koje pojedine redakcije printanih medija ispoljavaju ne samo prema kolegama iz drugih medija nego i prema neistomišljenicima, čime se osnovna funkcija medija stavlja u drugi plan, saopćeno je iz Vijeća za štampu u BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.