“Samo sam radio ono što mi je naređeno”


Bivši američki vojnik je osuđen na doživotnu kaznu za silovanje i ubistvo iračke djevojčice, te za ubistva članova njene porodice.

Steven Dale Green je osuđen u petak, skoro četiri mjeseca nakon što je bio optužen za silovanje i ubistvo četrnaestogodišnje djevojčice Abeer al-Janabi i za ubistvo njene majke, oca i šestogodišnje sestre u Bagdadu 2006. godine.

Sudija Thomas Russell je nazvao postupke Greena nezamislivima, neopravdanim i onima za koje nema izvinjenja, i dao mu je pet doživotnih kazni bez ikakve šanse za pomilovanje.

Za Greena je rečeno da je bio kolovođa grupe od pet američkih vojnika koji su planirali napad dok su pili viski i igrali karte.

Tri vojnika su također dobili doživotne kazne od strane vojnog suda za ovaj napad.  Oni će biti u mogoćnosti da zatraže pomilovanje nakon 10 godina.

Četvrti vojnik je osuđen na kaznu od 27 mjeseci za čin držanja straže dok su ostali izvodili napad na porodičnu kuću Janabijevih.

Prerušavanje

Greenu je suđeno u civilnom sudu nakon što je izbačen iz vojske zbog poremećaja ličnosti, i prije nego je njegova uloga u zločinu ugledala svjetlo dana.

Green je izjavio da su njegovi postupci bili bolesni i pogrešni, ali je također rekao tužiocima da oni ne znaju šta se ustvari tamo zbilo jer oni nisu bili tu.

“Ja sam samo radio ono šta su mi naredili da uradim,” rekao je Green, dodajući da je bivši vojnik Paul Cortez, član grupe s najvišim činom, bio taj koji je “naredio sve ovo.”

“Svi vi možete da gledate na mene kao da sam psihopata ili seksualni predator ili šta već,” rekao je Green.  “Ali, da nisam otišao u Irak, ovo mi se nikada ne bi desilo.”

Greenovi advokati su iznijeli činjenicu da je on trebao biti vraćen kući iz Iraka nakon što se u nekoliko navrata žalio da je pod stresom i da ima nagone da ubija iračke civile.

Tužioci su rekli da je Green odgovoran za planirani napad s predomišljajem koji je izvršen bez imalo grižnje savijesti.

U toku suđenja, Cortez i još jedan vojnik su svjedočili da su se članovi grupe prerušili u crnu odjeću i da su stavili maske kako bi izgledali kao irački borci prije nego što su se uputili ka kući gdje se nalazila djevojčica koju su ranije primjetili.

Oni su na sudu izjavili da je Green odveo njene roditelje i sestru u drugu sobu i upucao ih dok su druga dva vojnika iz grupe silovali djevojčicu.

Green ju je i sam silovao prije nego što ju je upucao.  Vojnici su zatim zapalili kuću uz pomoć prekrivača namočenog kerozinom koji su stavili na tijelo djevojčice.

(El-Džezira)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.