Džuma…

 

“O vjernici, kada se u petak na molitvu pozovete, kupoprodaju ostavite i pođite da molitvu obavite; to vam je bolje, neka znate! A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite” (El-Džumu'a 9. i 10.)

Evo i ove godine Gospodar nam otvara vrata najdražeg mjeseca Ramazana, mjeseca milosti, mjeseca radosti, mjeseca ljepote, mjeseca lahkoće i mjeseca oprosta, mjeseca koji duše vjernika oslobađa od tereta i bolesti.

Milost koju nosi sa sobom skida prašinu sa ljudskih duša, ispravlja duhovne iskrivljenosti i smiruje dušu od panike. Vjerniku jasno pokazuje put i pravac kojim treba da ide.

Ramazan je jedina škola i to škola života u kojoj se obnavlja vjera i svijest radi mira među ljudima. U njoj se uči istina radi sigurnosti i u njoj se nude moralne vrijednosti kao i lijek protiv bolesti društva. U školi Ramazana svakom je omogućeno da vidi kod sebe koliko ima ljudskosti, da upozna pravu ljubav svoje duše i njezinu hranu.

Posebna je milost druženje s Kur'anom čija svaka stranica govori o našem stanju, našim bolestima i odmah iza toga nudi nam rješenja, izlaz i tablete. U Ramazanu vjernici otvaraju kartone za sistematske preglede.

Specijalista za sve bolesti Muhammed, s.a.v.s., je rekao:“ Postite da bi ste ozdravili.“ (Ibni Sinni, Taberani)

Većina ljudi, pa i mnogi vjernici, zaokupirani su materijom koja im ne da da brinu za svoje zdravlje. Zato su bolesni, jer ne daju zekat duše i tijela. Zekat duše je stalno spominjanje Allaha, a zekat tijela je post.

Muhammed, s.a.v.s., je rekao: – Za sve se daje zekat. Zekat na tijelo je post. (Taberani)

Uzvišeni Allah o ovom mjesecu veli: – Mjesec Ramazan je taj u kojem je Kur'an spušten, kao uputa za sve ljude, jasnoća upute i pobjeda…

Kur'an je uputa svim ljudima, ne samo muslimanima. Muslimani ne smiju škrtariti ljepotama Kur'ana koji čovječanstvu nudi vječnu sreću. Kur'an donosi muslimanima „jasnoću upute“. Dakle, Kur'an (Ramazan) je vodič muslimanima do imana – pravog vjerovanja.

Ramazan upravo skida zastore koji ne daju imanu da se u srcu nastani. Kur'an donosi sigurnu pobjedu Fur'kan, razlučivanje dobrog od zla. Ta pobjeda zavisi od jačine svijesti o Allahu i o susretu s Njim. Odnosno. onoliko koliko u životu postimo, a post u Ramazanu je podsjetnik na post od svega stvorenog dok smo živi.
Kur'an, odnosno Ramazan, je vodič vjernicima do konačne pobjede.

Eto, svima nama prilika, ramazanski kurs, se otvara. Da je Kur'an, odnosno Ramazan, vodič svim ljudima, govori nam posljednja hutba Muhammeda, s.a.v.s., koju je održao ashabima zadnju džumu u mjesecu šabanu.

– O, ljudi! Allahov mjesec je krenuo ka vama i donosi vam beriket, milost i oprost. To je mjesec kod Allaha vrijedniji od svih mjeseci. Ramazanski dani i ramazanske noći su vrijednije od svih dana i noći. Ramazanski sahati, trenuci su bolji od svih sahata i trenutaka. To je mjesec u kojem ste pozvani Allahu u musafirluk. U njemu ste od Allaha počašćeni. Vaši dahovi u tom mjesecu su tesbih, veličanje, a vaše spavanje je ibadet. Vaša djela su primljena, vaše dove uslišane. Molite vašeg Gospodara iskrenim namjerama, čistim srcima, da vas uputi da ga ispostite i da Njegovu knjigu s razumijevanjem učite. Jer, zaista, nesretnik je onaj ko bude spriječen Allahovog oprosta u ovom uzvišenom mjesecu. Dok postite neka vam je na umu glad i žeđ na Sudnjem danu. Dijelite sadaku siromašnima i potrebnima. Poštujte vaše starije i budite samilosni prema mlađima. Održavajte rodbinsku vezu, čuvajte vaše jezike i oborite poglede od onoga što vam je zabranjeno i ne slušajte zabranjeno. Budite milostivi prema jetimima bit će milosti i prema vašim jetimima.

Posvetimo se ovom mjesecu potpuno, jer Poslanik, s.a.v.s., o njemu veli: – Došao Vam je Ramazan. To je mjesec Allahova blagoslova. Allah vas u njemu čuva, spušta vam Svoju milost, briše vam grijehe i uslišava vam dove. Allah vas gleda kako se natječete u ramazanu i ponosi se s vama pred melecima. Dajite sve od sebe da Allah vidi samo dobro. Doista je nesretan onaj ko bude uskraćen Allahove milosti u ovome mjesecu. (Taberani)

Neka nam ovaj hadis Poslanika, s.a.v.s., bude vodilja Ramazana: – Kad bi robovi znali šta Ramazan u sebi ima, moj ummet bi poželio da bude uvijek Ramazan.“ (Ibn Huzejme, Taberani)

Molim Allaha da iskoristimo u potpunosti ovaj od Allaha poklon kojeg smo dočekali, da nam omogući istinsko buđenje, ljubav, slogu, da u nama izbriše sve ono što Mu drago nije i da nas ojača, podrži u vjeri koju On voli. Amin!

(Sulejman Bugari)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.