Omarska je eho Aušvica

Polaganjem cvijeća ispred zloglasne ”bijele” kuće i odavanjem pošte stradalim, juce su njihove porodice, prijatelji i bivši logoraši u kompleksu Rudnika Omarska obilježili 17 godina od početka raspuštanja jednog od najvećih logora smrti u BiH u proteklom ratu.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Safet Halilović  koji su podržali zahtjeve logoraša i njihovih porodica da se na prostoru nekadašnjeg logora osnuje Memorijalni centar.

"Suđenjem Radovanu Karadžiću protiv kojeg su podignute optužnice za počinjeni ratni zločin i zločin protiv čovječnosti u 10 opština, koje bi trebalo da započne u septembru, Haški tribunal će i zvanično, mada mi to odavno znamo, utvrditi da se i u prijedorskoj opštini dogodio genocid i ne vidim razloge zašto se lokalna zajednica protivi osnivanju Memorijalnog centra", kazao je Silajdžić.

Silajdžić je kazao da tek prvi put prisustvuje ovakvom skupu, iako Udruženje logoraša ”Prijedor 92”, Udruženje logoraša Kozarac  i Udruženje  Prijedorčanki ”Izvor” obilježavaju raspuštanje logora od 2001. godine, i da je bilo potrebe da ranije dođe, ali da ne može biti na dva mjesta istovremeno, jer ima mnogo toga što se mora uraditi i obići.

Ponovljeno je da se mnogi  istražitelji koji su u logoru bili gospodari života i smrti danas nalaze na rukovodećim funkcijama u prijedorskoj opštini ili intitucijama na entitetskom nivou u RS, te upućen poziv Tužilaštvu BiH da se više zainteresuje za predstavke koje mu upućuju preživjeli logoraši.

Logor Omarska formiran je 20. maja 1992. godine i, prema podacima Udruženja logoraša ”Prijedor 92”, za tri mjeseca su kroz njega prošle 3.334 osobe nesrpske nacionalnosti od kojih 700 nije preživjelo stravične torture.

Među zatočenicima logora bilo je 37 žena, 28 maloljetnika i 69 osoba starijih od 60 godina.

Logor se počeo raspuštati 6.avgusta, dan nakon što su televizijski snimci iz njega, koje je napravio britanski novinar Ed Viliami, šokirali svijet, a definitivno je raspušten 21. avgusta.

Većina logoraša prebačena je u logor Trnopolje,  dok ih je manji broj prebačen u logor na Manjači.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.