Sahranjene 44 žrtve terora nad nesrbima Prijedora

 

Na velikom platou ispred društvenog doma u Rizvanovićima 20.07.2009. godine obavljen je posljednji ispraćaj, a zatim dženaza za identifikovane 42 osobe bošnjačke i sahrana dvije osobe hrvatske nacionalanosti.

Ispraćaju sugrađana prisustovao je i veliki broj mještana prijedorskih mjesnih zajednica, a vjerski obred za bošnjačke žrtve predvodio je poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, dok se od dva Hrvata oprostio  Marijan Stojanović, župnik župe u Prijedoru.

Na današnji datum je u ratu počelo stradanje civilnog stanovništva nesrpske nacionalnosti sa područja tzv. lijeve obale Sane, sela Zecovi, Čarakovo, Hambarine, Rizvanovići, Bišćani, Rakovčani.

Prema procjenama, na ovom području je u proteklom ratu stradalo je oko 1.800 civila, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Nakon ispraćaja u Rizvanovićima, tabuti s posmrtnim ostacima su prevezeni na nekoliko šehidskih mezarja u okolici Prijedora, Kamičane, Zecove,Čarakovo, Hambarine, Rakovčane, Bišćane, Skelu i na mezarje u Ljubiji, gdje će žrtve biti i ukopane.

Dva Hrvata smiraj su nasli na grobljima u Ljubiji i Kozarcu.

 

 

Najstarija žrtva je Jusuf Blažević, koji je ratne 1992., kada je ubijen, imao 80 godina, a najmlađa Ifet Ališković, koji je u trenutku ubistva imao samo 18 godina.

Među onima od kojih su se danas na zajedničkoj dženazi oprostile porodice bio je i Fikret Hodžić, sportska legenda Prijedora, ubijen u junu 1992. u Trnopolju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.