Valentin Inzko:”Tihić sa Dodikom više ne želi ni kafu piti”

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko izjavio je da u BiH neće biti novog rata nakon zatvaranja OHR-a.

“Bez obzira na razne priče da će zatvaranjem Kancelarije visokog predstavnika u BiH doći do novog rata, siguran sam da neće biti tako. Možda će doći do političkog zaoštravanja, ali rata nikako. Takve oštre riječi se ne smiju upotrebljavati”, rekao je Inzko u intervjuu za sutrašnje “Večernje novosti”.

 

On je istakao da zatvaranje OHR-a ne znači da će se dogoditi nešto dramatično.

“BiH mora da stane na svoje noge i da ovdašnji talentovani ljudi učine nešto za napredak ove države. Za to je potrebna saradnja oba entiteta, jer teško je hodati na jednoj nozi”, rekao je Inzko.

Inzko je ponovio da će o zatvaranju OHR-a odlučiti Savjet za sprovođenje mira (PIK) polovinom novembra.

“Kao jedan od uslova za zatvaranje OHR je i stvaranje pozitivne političke klime, u čemu ovdašnji lideri mogu da pomognu. Klima u Evropskoj uniji je takva da se želi skoro zatvaranje”, rekao je Inzko.

On je istakao da OHR vrši pritisak na lidere u BiH u želji da BiH ide naprijed i postane moderna država.

“Bili bismo srećni da domaći političari rade više, a da BiH ide napred, kao što to čine Srbija, Hrvatska, Crna Gora”, rekao je Inzko.

Inzko je rekao da je iznenadna posjeta Borisa Tadića Banjaluci, koja je izazvala je burna reagovanja, bila dobronamjerna i konstruktivna.

“Što je za mene najvažnije, i predsjednik Tadić i premijer Dodik su javno potvrdili integritet i suverenitet BiH. Čuo sam da je bilo nekih protokolarnih problema. Bilo bi lijepo da ubuduće protokol predsjednika Srbije obavesti protokol BiH da dolazi u posjetu i onda bi bilo manje talasanja”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik kaže da je odlučio da upotrijebi “bonska ovlašćenja” tokom ukidanja zaključaka Skupštine RS pod pritiskom Brisela, ali je to bio i njegov lični stav.

“Obrazlažući moju odluku objasnio sam da svi političari i narodi imaju pravo da prave svoje platforme, ali da to ne može da bude u obliku zaključaka, koji poput zakona stupaju na snagu. Nemam ja ništa protiv da se neke nadležnosti vrate entitetima, ali moramo se dogovoriti”, rekao je Inzko.

On ističe da je OHR na “prudski proces” gledao blagonaklono, jer je riječ o “proizvodu domaće radinosti”.

“Tihić sada tvrdi da to više nije okvir za dogovor, da je krug uzak i da želi da sarađuje sa širim krugom političara. Dva puta nije došao na sastanke sa Dodikom i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem. Međutim, Tihić više sa njima ne želi ni da pije kafu”, rekao je Inzko.

Govoreći o ustavnim promjenama, Inzko navodi da bi međunarodnu zajednicu zadovoljilo da BiH dobije premijera i predsjednika, da se omogući da na najviše državne funkcije budu birani i građani koji nisu pripadnici tri konstitutivna naroda, te da parlament BiH poveća broj poslanika.

“Ostale stvari će ići teže. Pogotovo kada su u pitanju Hrvati. Njima, kao najmanjem narodu treba omogućiti osećaj da je BiH i njihova zemlja i dati im neku vrstu samouprave. Ne bih to nazvao trećim entitetom, već nekom vrstom kulturne i jezičke samouprave”, kaže Inzko.

Govoreći o Dodikovoj najavio da će tužiti sve međunarodne predstavnike koji su prekoračili ovlašćenja, Inzko je odgovorio da je spreman i da čeka njegovu tužbu i u Sarajevu i u Banjaluci, pa čak i u Beču.

 

(SRNA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.