Korićanske stijene: Još jedna optužnica

 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Saše Zečevića i Radoslava Kneževića, koje tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u augustu 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena na planini Vlašić. Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje.

Obojica se terete da su, kao pripadnici interventnog voda Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor, 21. augusta 1992. godine na Korićanskim stijenama sudjelovali u strijeljanju više od 200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema optužnici, Zečević i Knežević su muškarce izdvojili iz konvoja kojim su prevoženi bošnjački i hrvatski civili iz prijedorskih logora i šire regije Prijedora prema Travniku, gradu koji je bio pod kontrolom snaga Armije BiH.

“Zečević i Knežević su, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, sudjelovali u strijeljanju zarobljenika postrojenih duž litice na Korićanskim stijenama”, navodi se u optužnici Tužilaštva BiH.

Saša Zečević je uhapšen 3. jula ove godine, od kada mu je određen pritvor. Do njegovog hapšenja je došlo nakon što je Damir Ivanković svjedočio protiv ostale sedmorice optuženih za zločin na Korićanskim stijenama.

Zečević je do hapšenja bio aktivni policajac u CJB-u Banja Luka, u Stanici za bezbjednost saobraćaja Prijedor.

Tokom svjedočenja, Ivanković je nekoliko puta spomenuo ime Saše Zečevića, navodeći da je bio u pratnji konvoja koji je zaustavljen na Korićanskim stijenama.

Ivanković je priznao krivicu za učestvovanje u strijeljanju preko 200 civila na Korićanskim stijenama i, na osnovu prihvatanja sporazuma koji je dogovoren s Tužilaštvom BiH, osuđen je na 14 godina zatvora.

Krivicu za zločin na Korićanskim stijenama priznao je i Gordan čurić, ali Sud BiH nije prihvatio sporazum. Razlog neprihvatanja sporazuma jeste to što se čurićevo svjedočenje protiv ostalih optuženih razlikovalo u odnosu na “činjenični opis naveden u optužnici”.

Tokom svjedočenja, čurić je nekoliko puta spomenuo Zečevića i Kneževića, navodeći da ih je vidio u konvoju koji se kretao od Prijedora prema Travniku. Također je ispričao da je Knežević bio s njim u jednom od dvaju autobusa koji su vozili muškarce prema Korićanskim stijenama, gdje su strijeljani.

Knežević se nalazi na izdržavanju kazne u zatvoru “Tunjice” u Banjoj Luci zbog ratnog zločina počinjenog u Prijedoru 1994. godine. Knežević je radio kao aktivni policajac do 2003. godine, kada je decertificiran od Misije IPTF-a.

(birn)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.